Soleksemet kan vara rosacea – så här skyddar du dig

hudsjukdomen rosacea påminner om soleksem

Brukar du drabbas av blossande röda utslag runt näsan och på kinderna, ibland med utslag och knottror? Händer det att huden hettar, svider och är ovanligt känslig? Blir det värre av sol och värme? Då kan du ha rosacea, en vanlig inflammatoriskt hudsjukdom som ofta bryter ut efter 30-års åldern. Rosacea påminner om soleksem och de två tillstånden förväxlas ofta. I båda fallen kan man få knottror och blåsor. Men vid rosacea blir man i regel rödare enbart i mitten av ansiktet och tittar man noga kan man även se kärlbristningar i rodnaden.

En annan skillnad är att man reagerar på andra triggers också: kryddstark mat, alkohol och varm dryck som te, är kända triggers vid rosacea. Vid soleksem reagerar man inte på sådana saker. Man blir inte heller rödögd och torr i ögonen, vilket däremot är vanligt vid rosacea.

Sol och värme triggar rosacea

– Rosacea beror troligen på att blodkärlen i ansiktet vidgas ut på ett onormalt sätt i kombination med en inflammation. Varför vissa drabbas vet vi inte exakt, säger hudläkaren Petra Kjellman på Diagnostiskt centrum hud i Stockholm.

Tio procent av befolkningen har sjukdomen, många utan att veta om det. Eller så lever man i tron att man har soleksem, vuxenakne eller perioral dermatit, som även det ger rodnader och knottror.

– 9 av 10 av de som har rosacea blir sämre av att vara i solen. Både solen och värmen gör att kärlen vidgas ut. Strålningen verkar också driva på ämnen som ger en inflammation i huden, förklarar Petra Kjellman.

Rätt skydd är viktigt

Vår och sommar kan alltså vara riktigt jobbig för den som har sjukdomen.  Men med rätt skydd behöver det inte vara så.

– Det bästa sättet att skydda sig är att använda keps och en solcrème med hög solskyddsfaktor, crèmen får gärna vara anpassad för känslig hud. Men man reagerar ju även på värmen så att hålla sig i skuggan kan vara en bra idé.

Under sommarhalvåret ska man också undvika hudvårdprodukter med starka syror, glykolsyra till exempel, och retinol, ett förstadium till A-vitamin. De gör huden extra solkänslig och man riskerar att bränna sig.

–Men det här rådet gäller alla, även de som inte har rosacea. Alla blir mer solkänsliga av starka syror och retinol, säger Petra Kjellman.

Har man en rosacea som blossar upp i solen kan testa det receptfria sortimentet som finns på apoteken. Rosazol, Rosex och ACO Rosacea Treatment är några expempel.

– Det finns också receptbelagda crèmer mot rosacea, Soolantra till exempel. Rosacea kan långtidsbehandlas med antibiotika också. Det dämpar inflammationen i huden.

 

Vad är rosacea?

  • Drabbar cirka 10 procent av befolkningen. 415 miljoner människor i hela världen har sjukdomen.
  • Bryter ofta ut efter 30-årsåldern.
  • Det räknas som en kronisk, inflammatorisk hudsjukdom.
  • Kännetecknas av rodnader i mitten av ansiktet, oftast på näsa och kinder. Området kan bli knottrigt och man kan även få små varbölder. Huden hettar, svider och är känslig, till exempel för starka, parfymerade hudvårdsprodukter.
  • Röda, torra ögon är vanligt vid rosacea.
  • Sjukdomen kan behandlas med receptfria salvor. Det finns även receptbelagda crèmer och man kan även få antibiotika, som dämpar inflammationen.

Läs mer:

Janet slapp sin rosacea – med medicinsk crème

Ny behandling fick Malins rosacea att försvinna

Så skyddar du med rosacea din hud i sommar

Redaktionens tips