Sola med brun utan sol? 5 saker att tänka på

Är det farligt att sola med brun utan sol?

Är du en av alla som tjuvstartade sommaren genom att fuska fram brännan lite? Lite brun utan sol gör kanske att man känner sig mindre apart i sina pastelliga sommarkläder, och känner sig mer bekväm med att visa benen som inte sett solljus på åtta månader.

Farligt att sola med brun utan sol?

Men har du fortfarande brun utan sol kvar när du lägger dig i den riktiga solen finns det några saker du bör vara uppmärksam på. Här listar vi några saker du kanske inte visste om brun utan sol.

Parfym

Många BUS-produkter innehåller parfym för att dölja den ganska speciella lukten de kan ha annars. Dessa parfymämnen, i kombination med stark sol, kan orsaka pigmentförändringar eller allergiska reaktioner för den som är känslig. Därför kan det vara bra att vara försiktig om du solar med brun utan sol.

Inget solskydd

Många misstar också brun utan sol för att vara någon typ av solskydd, och vissa produkter påstår sig innehålla solskyddsfaktor, SPF, men långt ifrån alla.

När man har en solbränna är huden lite mer skyddad från solens strålar, men att huden är färgad av BUS är inte samma sak som att ha en äkta bränna, och skyddar därför inte mot UVA- eller UBV-strålning.

Döljer röd hud

När du solar med brun utan sol-produkter på huden blir det dessutom svårare att se om du blir röd i solen. Därför ökar risken att du bränner dig. Kom ihåg att smörja in dig med solskydd, ordentligt och ofta!

Åldrar huden

Den aktiva ingrediensen i brun utan sol som gör att huden blir brun heter DHA, och det reagerar med proteinet i huden som då färgas mörkare.

– DHA släpper loss fria radikaler mer när man exponeras för solljus. Så du ska inte ha på dig brun utan sol och sen ligga och pressa i solen för då bryter det ner och skadar cellerna i huden och gör att din kollagen och elastiska fibrer inte blir så elastiska längre, säger hudterapeuten Therese Mathisen till SVT.

Täpper till porerna

Therese Mathisen påpekar också att hon själv inte skulle använda brun utan sol-produkter i ansiktet, då många av dem innehåller ingredienser som kan täppa till porerna.

Många använder brun utan sol för att täcka exempelvis ojämnheter, finnar, ankeärr och röda prickar – men använder du då en produkt som täpper till porerna riskerar du att göra problemen värre, särskilt om du slarvar med rengöringen, då bakterier frodas i fettet som finns på huden i ansiktet.

Källa: 1177, SVT Foto: TT

Läs mer:

Fläckig eller ojämn brun utan sol? 6 tips som räddar dig!

Brun utan sol för ansiktet – 7 populära produkter som fungerar

Äter du något av dessa läkemedel? Ta det lugnt när du solar!

Utvald läsning