HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Så blir du sockerfri på 7 dagar, med en liten förändring om dagen

15 jan, 2021 
bli sockerfri och lär dig motstå sockriga bakverk
Vill du sluta med socker men tycker det är svårt att bara lägga av? Kolla in den här 7 dagars planen där du gör en liten förändring varje dag – tills du är sockerfri.
Annons
Så blir du sockerfri på 7 dagarBrand logo
Så blir du sockerfri på 7 dagar

Om du ändrar en sak om dagen i en vecka så är du till slut sockerfri efter det, säger författarna Carol Prager och Samantha Cassetty som har skrivit boken Sugar Shock, till Prevention.

Bli sockerfri på sju dagar

Så här menar de att det går till:

Dag 1: Sortera bort alla snacks med socker

Rensa ur allt sött som du har hemma, som fikabröd, godis och energibars. Nästa gång du blir sugen på socker kan du istället fundera på vad det är som gör att du blir det. Kanske är det andra känslor det egentligen handlar om? Eller så har du ätit för lite mat? Är trött?

Om du behöver så byt ut fikat mot bär, grönsaksstavar eller en frukt när suget sätter in.

Dag 2: Varje gång du vill äta sött – tänk till

Kanske brukar du ha socker i kaffet eller använda sötningsmedel eller honung i saker du dricker och på sådant du äter? Varje gång du är van att äta något sött – byt ut det söta mot en krydda istället, om du inte kan hoppa över det helt?

Annons

Välj mellan istället att lyfta smakerna med till exempel vaniljpulver, kanel, kokos …

Dag 3: Sluta dricka allt med socker i

Undvik att dricka allt som har socker eller sötningsmedel i sig. Allt ifrån smaksatt kaffe till läsk och juice. Gå över på naturligt smaksatt vatten istället, det kanske inte känns så lockande först – men du kommer att vänja dig!

Bli sockerfri, sluta äta bakverk som muffins
Muffins är det ganska lätt att förstå att det finns socker i – men se upp med det dolda sockret!

Dag 4: Hitta det dolda sockret i innehållsförteckningen

Gå igenom innehållsförteckningarna ordentligt när du handlar för att se var sockret du kanske inte tänker på kan finnas. I färdig mat, flingor, fruktyoghurt och många andra livsmedel döljer det sig ofta socker eller sötningsmedel i någon form.

I innehållsförteckningar listas innehållet i storleksordning så hittar du socker i början så innehåller livsmedlet förmodligen väldigt mycket socker. Fundera på vad du kan tänka dig att byta ut – som fruktyoghurt mot naturell yoghurt med färsk frukt till exempel kanske?

Annons

Dag 5: Se över snabba kolhydrater också

Snabba kolhydrater påverkar blodsockret så att det åker upp och ned. För att slippa dipparna vill du ligga på en mer jämn nivå hela dagen. Välj långsamma kolhydrater, gärna med fullkorn.

Dag 6: Skippa alkoholen

När vi dricker alkohol så är inte bara risken stor att vi får i oss socker genom det vi dricker. Alkohol omvandlas också till socker i våra kroppar skulle man kunna säga. Dessutom får vi sämre omdöme och kanske äter sådant vi inte skulle göra annars. Välj dina tillfällen.

Dag 7: Ät mer frukt istället för socker

Istället för att sockra på flingor – skiva banan. Istället för chokladpudding till efterrätt – testa fruktsallad med riven mörk choklad på … Välj frukt så ofta du kan helt enkelt, då får du dessutom i dig fibrer och vitaminer som kroppen behöver.

Foto: TT Källa: Prevention

Annons