HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Sno knepen! Detta har sömnexperterna alltid i sitt sovrum

15 jan, 2020 
AvJohanna Bengtsson
Vi tog reda på vad sömnexperterna inte klarar sig utan när det är dags att sova. Med några enkla knep kan du inreda sovrummet och slumra som en stock på kuppen.
Annons

Videon kunde inte hittas

Det finns en hel del knep att ta till för att få en godare natts sömn. Fokusera på sovrummet och investera tid och energi för att ge dig den bästa sömnen du kan få. Vi tog reda på hur det ser ut i sovrummen hemma hos sömnexperterna, för att kunna ta del av de bästa tipsen.

1. En bra madrass

En bra madrass är A och O för en god natts sömn enligt flera experter, och därmed ett måste i deras sovrum.

– Det förvånar mig fortfarande när jag pratar med människor och de säger att de har haft en madrass de hatat i åratal men de har inte gjort någonting åt det. Det är så dåligt att ha en gammal madrass, både fysiskt och mentalt, säger Kuba Wieczorek, sömnexpert och grundare av Eve Sleep, till Goodhousekeeping.com.

2. Dimbara lampor

När det är dags att gå till sängs är det också dags att släcka ner. Många sömnexperter har en eller flera mindre säng- eller bordslampor som antingen bara ger ett svagt sken eller är dimbara för att kunna justera ljusstyrkan.

Annons

– Att dimra ner lamporna minst två timmar innan sängdags kan optimera din melatoninproduktion, hormonet som gör att du får en god natts sömn, säger sömnexperten Elina Winnel, grundare av My Sleep Coach, till Medibank.com.

3. En ficklampa vid sängen

Låter det knäppt? Det är tvärtom mycket praktiskt.

– Ha en ficklampa vid sängen så att du slipper tända starkare lampor på vägen till badrummet när du behöver gå upp och kissa på natten, säger sömnexperten och Medicine doktorn Rachel Salas till Hopcins Medicine.

4. Blå eller gröna väggar

– Blå är en sval och lugnande färg som faktiskt kan sänka vårt blodtryck. När vi förknippar färgen med vatten och himlen ger det oss en känsla av lugn, vilket i sin tur får oss att känna oss avslappnade och kan hjälpa oss att somna fortare och djupare, säger Neil Robinson, Operativ chef över sömn på Sealy UK, till Housebeautiful.com.

Även mörkt grön färg är en favorit hemma hos experterna. Den påminner om naturen och ger en stark känsla av lugn, enligt Neil Robinson.

Annons

5. En låg temperatur

Även om val av madrass och väggfärg har stor inverkan på ditt sovrum, så finns det ett säkert sätt att se till att du sover gott: nämligen att sänka temperaturen. gemensamt för de flesta experter inom sömn är att de har det väldigt svalt i sitt sovrum.

– Många experter säger att den ideala temperaturen för sovrummet är 16-18 grader, säger sömnexperten Dr. Neil Stanley till Housebeautiful.com. Han förklarar varför:

– Under natten behöver kroppen bli av med värme och detta görs främst genom huvud och ansikte, det enda som vanligtvis sticker ut under täcket. Därmed underlättar ett svalt sovrum denna värmeförlust. Men om rummet är för varmt eller om du är för varm under täcket är det svårare för kroppen att förlora värmen och detta kommer att orsaka störd sömn, säger Neil Stanley.

Källa: Goodhousekeeping.com, Medibank.com, Hopcinsmedicin.org, Housebeautiful.com Foto: TT

Läs mer: 

7 saker som sömnexperter aldrig skulle ha i sitt sovrum

Småbarnsmamman Mirijam blev sjuk av sömnbristen

Yoga med Johanna: Övningar för bättre sömn

Annons