Snirkliga linjer och prickar i ögat? Vi vet vad det är

Vita prickar och snirkliga maskar framför ögonen.

Är det en molnslinga? En fågel? Nej, det är en flygande fluga i ögat eller en vit blodkropp.

När det är fint väder ute vill man gärna titta upp i den blå himlen och bara njuta och det är då man ser dem. Snirkliga linjer och små vita prickar som åker omkring. Så försöker man titta på dem och då försvinner de direkt.

De allra flesta ser de här linjerna och prickarna då och då, men en del ser mycket och andra lite. Dessutom är det många som märker det mer under våren och sommaren när himlen är ljusare.

Entoptiskt fenomen – de vita prickarna med svans

Entoptiskt fenomen syns ofta som vita prickar som ibland har mörka svansar.

Entoptiskt fenomen syns ofta som vita prickar som ibland har mörka svansar.

Det här handlar om två olika fenomen. Vi börjar med de vita prickarna. Det du ser är faktiskt vita blodkroppar som åker inuti de tunnaste blodkärlen, kapillärerna, i ögat. Det här fenomenet heter entoptiskt fenomen och förekommer främst när du tittar på något ljust och blått, till exempel en klar och molnfri sommarhimmel.

Det finns såklart en anledning till att vi kan se de vita blodkropparna. De röda blodkropparna hindrar det blå ljuset, medan de vita blodkropparna låter ljuset gå igenom dem och träffar näthinnan. Dessutom är de vita blodkropparna så stora att de kan orsaka lite av en trafikstockning i kapillärerna. Då bildas det glapp mellan de röda blodkropparna. Både glappet och de vita blodkropparna släpper igenom ljus till näthinnan.

Ljuskänsliga celler i näthinnan tolkar det här som ett ökat ljusinsläpp och gör att vi istället får se de vita blodkropparna som ljusa prickar som rör sig fram och tillbaka i synfältet. Prickarna har ofta en mörk svans som åker efter, det är de röda blodkropparna som har köat upp bakom den vita blodkroppen i trafikstockningen. Ibland kan man uppleva att de här prickarna och linjerna pulserar i takt med våra hjärtslag

Glaskroppsgrumlingar – maskar i synfältet

Grumlingar i glaskroppen kan se ut som maskar som rör sig i synfältet.

Grumlingar i glaskroppen kan se ut som maskar som rör sig i synfältet.

Det andra fenomenet, de snirkliga linjerna, heter glaskroppsgrumlingar, på engelska kallas de floaters eftersom de flyter runt i den geléliknande vätskan – glaskroppen – inne i ögat. Det riktiga namnet är mouches volantes, vilket betyder flygande flugor. Men lugn, de är inte flugor. Trots att de kan se ut som små maskar eller andra kryp som rör sig handlar det inte om något levande alls. Det är helt ofarliga vävnadsrester, små klumpar av protein eller röda blodkroppar som kastar skuggor på näthinnan. De blir tydligare när de befinner sig nära näthinnan och syns absolut tydligast när du tittar på en ljus och enfärgad yta, till exempel en ljus datorskärm eller när du tittar upp i himlen. Linjerna flyttar sig när du flyttar blicken och åker liksom med.

Både entoptiska fenomen och mouches volantes är helt ofarliga, behöver ingen behandling och stör egentligen sällan. Hjärnan lär nämligen sig att ignorera båda fenomenen, men om man har ovanligt många eller stora, eller om man fokuserar på dem kan man se dem. Så här på våren och sommaren blir det också lättare att se dem eftersom det blir ljusare.

Äldre personer kan få väldigt mycket grumlingar i ögat och då kan man behandla med kirurgi eller laser för att få bort dem.

Foto: TT   Källa: Science focus, Smithsonian

 

Läs mer:

10 otroliga fakta du inte visste om kroppen

12 snygga solglasögon att möta våren i

Behöver du glasögon? Här är bilden som avslöjar synfel