HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Sverige går emot WHO:s riktlinjer för smitta

06 maj, 2020 
I Sverige räcker det med att vara symtomfri i två dygn för att räknas som frisk från covid-19. Det är för kort tid tycker WHO.
Annons

I Sverige räknas man som från frisk från covid-19 om man varit symtomfri i 48 timmar. Då är det alltså fritt fram att gå tillbaka till skola och arbete.

Men nu ifrågasätter WHO denna strategi, uppger Dagens Nyheter.

WHO: Då är du frisk från covid-19

De menar i stället att man ska vänta i två veckor. Så här lyder deras rekommendationer:

  • 14 dagar utan symtom

Eller

  • två negativa covid-19-tester med ett dygns mellanrum.

– Jag håller mer på WHO:s rekommendationer. Det finns i dag inga belägg för att du är smittfri bara för att du inte har några symtom, säger Lennart Svensson, professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet och Karolinska institutet till DN.

Han menar att man kan utsöndra virus längre än 48 timmar efter att man haft symtom.

– 48-timmarsregeln gäller inte bara för corona utan även vid andra infektioner, som vinterkräksjukan. Jag tycker att det är bättre att vara överförsiktig än att ligga på marginalen, för då kan man riskera exempelvis utbrott på äldreboenden.

Annons

Så säger Folkhälsomyndigheten

Men det är en komplicerad fråga, uppger Jan Albert, professor i smittskydd som leder Karolinska institutets särskilda covid-19-grupp.

– Jag tycker att WHO:s riktlinjer – det är orealistiskt länge. Man kan testa positivt i flera veckor efter att man är kliniskt frisk trots att man då med all sannolikhet inte längre är smittsam. (…) Den absoluta brytpunkten är det ingen som vet tvärsäkert, men två dagars symtomfrihet efter att man varit sjuk tror jag är helt okej, om det är så att man haft symtom ett tag så att immunsystemet börjat trycka ned virusnivåerna.

Enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson är det inte aktuellt med en utökad gräns, uppger Dagens Nyheter.

– Vi för hela tiden en diskussion om det. Men ännu har vi inte rört oss.

Foto: TT

LÄS MER:

Läkarna varnar: Du kan känna dig frisk – men samtidigt ha syrebrist

Alla antikroppar är inte bra – och det är inte säkert att du blir immun

Därför vet vi inte hur många som blivit friska från corona i Sverige

Annons