Smarta bilden visar: Då är det minst folk i affären

kvinna i matbutik.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Den som är över 70 år gammal bör hålla sig inomhus och undvika platser där det samlas mycket folk för att minimera risken att drabbas av coronaviruset. Dagligvaruhandlare runtom i landet har tagit fina initiativ och bland annat valt att ha speciella öppettider för pensionärer, eller erbjuda utkörning av varor till den som inte har möjlighet att själv ta sig iväg.

Men självklart är det inte bara riskgrupperna som ska vara varsamma på platser som innebär folksamlingar. Den 27 mars 2020 införde regeringen ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar till 50 personer och hårda påföljder för den som bryter mot dem.

– Detta är nya åtgärder som, tillsammans med de som vi redan har på plats, ytterligare kan bromsa ökningstakten i smittspridningen i samhället. Syftet är att skydda de sköra grupperna och att minska belastningen på vården, säger generaldirektör Johan Carlson på Folkhälsomyndighetens hemsida.

ICA Kvantum på Lidingö utanför Stockholm delade i dagarna en bild på Facebook som visar hur kundflödet i butiken såg ut under 2019 års påskvecka. Den stundande högtiden leder förstås till ett högre tryck i butiken och genom att dela bilden hoppas butiken att kunderna ska kunna planera inköpen så gott som det går och förhoppningsvis undvika de tider då flest personer befinner sig i lokalerna.

Vilken tid är bäst att handla?

Självklart är en ICA-butiks kundtäthet inte representativ för alla butiker i hela landet, men de rödmarkerade tiderna illustrerar tider då många är på väg från jobbet och stannar till affären på vägen hem.

– Planera gärna din handling till de timmar som är gröna, skriver ICA-butiken i sitt meddelande.

Den absolut bästa tiden att gå och handla om man vill undvika mycket folk i butiken, verkar vara på tidiga morgnar. Kolla gärna med din lokala handlare innan du ger dig iväg så att denna tid inte är reserverad för riskgrupper. Tänk också på att gå att handla ensam, lämna partnern eller barnen hemma så att det bara är den som faktiskt sköter inköpen som behöver vistas i butiken.

bild över vilka tider folk handlar.

Bilden bygger på Ica Kvantum i Lidingö och hur det såg ut i deras butik förra påsken.

Foto: TT/Facebook

LÄS MER:

Coronavirusets framfart – det har hänt hittills i Sverige

MåBra reder ut: Är coronaviruset luftburet?

Nya uppgifter: 4 av 5 coronasmittade har INTE symtom

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Mer om hur corona-spridningen ser ut i världen, varför fler män än kvinnor drabbas av covid-19 och om symtom, skydd och riskgrupper hittar du i vår samling av artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Redaktionens tips
Dela på: