FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Slipp falukorvsfällan: 5 tips för nyttiga middagar

13 aug, 2014 
Blir det falukorv ikväll igen? Dags att hotta upp familjens middagsrutiner!
Klockan börjar närma sig 17 och middagsinspirationen är lika med noll. Då blir det lätt något snabblagat och onyttigt på matbordet. Här är tipsen som ger vardagsmiddagen en hälsomakeover!
Annons

Hunger, tidsbrist och dålig planering gör att det lätt blir snabba, enkla och inte särskilt nyttiga middagsrätter till vardags.

Den vanligaste svenska familjemiddagen består av falukorv och makaroner. På andra plats kommer korv stroganoff med ris. Dessa snarlika rätter innehåller mycket snabba kolhydrater och mättat fett – vilket många av våra mest populära middagsrecept har gemensamt.

Men det går att komma ur fällan med fantasilösa och onyttiga middagar, menar kostrådgivaren Ulrika Davidsson, som vill inspirera till sundare matvanor med sin nya bok, ”Hälsosam familj på 30 dagar”. Här är hennes bästa nyttiga middagstips!

1. Skriv en veckomeny

Småhandla inte varje dag utan planera veckans middagar i förväg. Låt alla i familjen vara med och bestämma vad menyn ska innehålla.

2. Våga prova något nytt

Dumpa makaronerna! Det finns mängder av spännande gryner, grönsaker och rotfrukter att experimentera med i gratänger och grytor.

Annons

3. Välj naturliga råvaror

Försök att begränsa mängden tillsatser ni äter genom att välja så ”rena” matvaror som möjligt. Läs innehållsförteckningen och se speciellt upp dessa typer av tillsatser:

• Stabiliseringsmedel

• Förtjockningsmedel

• Emulgeringsmedel

• Modifierad stärkelse

• Färgämnen

• Smakförstärkare

• Aromämnen

• Salt, socker och sötningsmedel

• Klumpförebyggande medel

• Transfetter

4. Satsa på långsamma kolhydrater

Varje måltid behöver inte innehålla pasta, ris eller potatis. Testa att byta ut potatismoset mot blomkålsmos, att använda aubergineskivor istället för pastaplattor i lasagnen och att hyvla morötter och squash som substitut för tagliatelle.

5. Ge vardagsrätterna en makeover

Du behöver  inte helt överge dina gamla favoriter, bara göra några justeringar.  Byt ut pannkaka med sylt och grädde mot dinkelpannkaka med keso och bär och använd mandelmjöl istället för vetemjöl i pajen och pizzan. Skippa tacoskalen och gör om fredagsmyset till en nyttig tacosallad, helst med egen tacokrydda utan socker.

Annons

 

LÄS MER:

Gå ner i vikt med MåBra:s middagstips!

Varje vecka komponerar vår viktcoach en optimal middagsmeny, där både kalorimängd, smak och näringsämnen vägs in noga. Perfekt för dig som vill ha sund inspiration till köket!

 Gå ner i vikt med MåBra:s middagstips!

 

Tappa kilon utan att vara hungrig


Vill du gå ner i vikt, men misslyckas ofta med dieter för att du känner dig hungrig hela tiden? Här är den smarta maten som stoppar magkurret och hjälper dig äta mindre!

Tappa kilon utan att vara hungrig!

 

Sänk blodtrycket med grön mat

Dags att skippa köttet? En vegetarisk diet kan ha lika bra effekter på blodtrycket som om du tappar fem kilo i vikt, visar en ny undersökning.

 Sänk blodtrycket med grön mat

 

Källa: ”Hälsosam familj på 30 dagar” av Ulrika Davidsson

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

Annons