SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Höga nivåer akrylamid i vanliga potatischips

16 jan, 2018 
AvMinna Wallén-Widung
Är du en chipsperson?
En ny analys visar att halterna av det cancerframkallande ämnet akrylamid fortfarande är höga i flera av de största sorterna potatischips i Sverige idag. Nu måste bland andra OLW och Estrella vidta åtgärder.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Minns ni larmet om akrylamid i chips som kom för ett gäng år sedan? Akrylamid är ett ämne som uppstår när viss mat upphettas till en viss temperatur genom exempelvis fritering. Om man får i sig mycket akrylamid under en lång tid ökar risken för cancer, och ämnet klassas som cancerframkallande enligt Livsmedelsverket.

Nu har test- och researchföretaget Testfakta analyserat åtta olika sorters chips – och framför allt tre producenter sticker ut rejält, enligt rapporten som SVT Nyheter tagit del av.

Nya regler från och med april

I OLW:s Sourcream & onion-chips fanns 1 700 mikrogram akrylamid per kilo, vilket är 28 gånger mer än halterna i Estrellas linschips som innehöll minst akrylamid av de testade sorterna. Jämfört med chips från Pringles innehöll OLW-chipsen tio gånger mer akrylamid. Också Änglamarks och Bjäres chips innehöll mer än 1 000 mikrogram akrylamid per kilo, skriver SVT Nyheter.

Annons

Läs också: Nyttiga snacks: Så gör du sunda chips till fredagsmyset! 

I april i år träder nya regler från EU i kraft, där halterna av akrylamid i livsmedel ska regleras. De nivåer som kommit fram i Testfaktas analys, kommer inte att hålla måttet när de nya reglerna träder i kraft, enligt Livsmedelsverket.

De nya reglerna kräver att den producent som tillverkar chips med högre halter akrylamid än 750 mikrogram per kilo, måste vidta åtgärder för att minska mängden.

OLW om akrylamidlarmet: ”Löper större risk”

Till SVT Nyheter säger OLW att man beklagar de höga halterna av akrylamid i sina chips.

Läs också: Forskare: Därför kan du inte sluta äta chips

– Vi har valt att ha svensk potatis i våra chips och den potatis som odlas i nordliga länder löper risk att ge högre mängder akrylamid, säger Sara Malmström, kvalitets- och miljöansvarig på Orkla Confectionery & Snacks Sverige, som äger varumärket OLW.

Annons

Nu ska företaget se över vilka potatissorter som används i tillverkningen, och den sort som analyserats av Testfakta ska ersättas av andra.

Livsmedelsverket om akrylamid i chips

Enligt Livsmedelsverket innehåller vissa livsmedel så höga halter av akrylamid att de innebär risker som man annars inte tillåter för mat.

– Växtskyddsmedel som är cancerogena är förbjudna. Men när det gäller naturliga ämnen, miljögifter eller ämnen som tillkommer under processen arbetar vi i stället tillsammans med industrin för att sänka halterna så mycket som bara är möjligt, säger Petra Fohgelberg vid Livsmedelsverkets kontrollenhet till Testfakta.

Förutom linschipsen, ligger också potatischipsen från Lantchips, Estrella och Pringles under de kommande gränsvärdena.

Artikeln publicerades först på Allas.se.

 

Annons