HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Skilsmässobarn har sämre betyg och mer sällan examen

10 sep, 2018 
Så påverkas barns utbildning av skilsmässa
Ny forskning visar att 27 procent av barnen med skilda föräldrar hade en kandidatexamen eller högre. Bland de som hade gifta föräldrar var siffran nästan dubbelt så hög.
Annons

Studien, som utförts vid Iowa State University, är en av de första att fokusera på sambandet mellan skilsmässa och utbildningsnivå. Självklart får man beakta att eftersom studien är amerikansk går den inte att applicera rakt av på svenska förutsättningar, på grund av kulturella skillnader och olika skolsystem. Men det finns en hel del svensk forskning som stödjer tesen.

Forskarna analyserade data från National Longitudinal Survey of Youth, en studie som under femton års tid följt tusentals unga genom skolåren och ut i vuxenlivet. Studien sträckte sig fram tills deltagarna hade nått en ålder av 26-32 år, beroende på hur gamla de var när studien började.

I undersökningen hade 27 procent av barnen med skilda föräldrar en kandidatexamen eller högre, jämfört med 50 procent av de som hade gifta föräldrar. Sämst förutsättningar hade barnen vars föräldrar skilde sig före 18 års ålder – de hade hela 35 procent lägre sannolikhet att ta en universitetsexamen. 

Annons

Men man såg också en tydlig koppling mellan föräldrarnas egen utbildningsnivå och förväntningarna på barnen, oavsett om de var skilda eller inte. Höga förväntningar ökade sannolikheten att barnen tog en högre examen.

Läs också: 3 märkliga saker som minskar risken för skilsmässa

Studien visade också att gifta föräldrar hade högre utbildningsgrad än skilda föräldrar, och inkomstglappet var stort. En skilsmässa är ett hårt ekonomiskt slag för både män och kvinnor. Det tar tid för ekonomin att återhämta sig, och för vissa gör den aldrig det – framför allt för kvinnor. Detta bidrar till sänkta ekonomiska förutsättningar för barnen att kunna vidareutbilda sig, i synnerhet i USA, där man oftast betalar sin utbildning själv.

Även i Sverige finns det forskning som stödjer de amerikanska resultaten. I en studie från Stockholms universitet tittade man på 150 000 barns betyg när de gick ut nian, och jämförde med hur många barn som hade föräldrar som separerat.

Annons

Studien kom fram till att barn med separerade föräldrar över lag hade sämre betyg än de som hade föräldrar som levde ihop. Detta efter att man tagit hänsyn till andra faktorer som socioekonomisk bakgrund, utbildning och ekonomi.

Läs också: Så hanterar du skilsmässan på bästa sätt

– Effekten av separationer på barns betyg är större i grupper där separationer är ovanliga. Och tvärtom, där skilsmässor är vanliga påverkas barnens betyg i mindre utsträckning, säger Juho Härkönen, professor vid Sociologiska institutionen på SU.

– I de grupper där skilsmässor eller separationer är mindre vanliga är tröskeln att gå skilda vägar högre. Då kan man anta att de här föräldrarna har haft värre konflikter eller konflikter under en längre tid innan de skiljer sig, vilket påverkar barnens betyg negativt, säger Juho Härkönen.

Redan tidigare har svensk forskning visat att barn till skilda föräldrar presterar sämre i skolan och slutar på lägre nivåer i skolsystemet. Som en viktig förklaring angavs att om den förälder som lämnar hemmet har en högre utbildningsnivå än den som barnet bor mest med så har det en kraftigt negativ effekt på barnens utbildning.

Läs också: Studie: Här är yrkena som ger störst risk för skilsmässa

Många skilsmässobarn arbetar alltså onekligen i motvind eftersom statistik också visar att både lägre utbildning och skilsmässa ökar oddsen att man själv skaffar barn tidigt samtidigt som man också löper en betydligt högre risk att skilja sig. Mönstret riskerar därmed att gå i arv.

Källor: Iowa State University, Statistiska CentralbyrånStockholms Universitet   Bildkälla: IBL

Annons