FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Sjukdomarna du inte trodde fanns: 5 märkliga diagnoser

25 jul, 2017 
Stinker du fisk, bryter på kinesiska eller nyper främlingar i rumpan? Då har du hittat rätt diagnos här!
Annons

Ett besök hos läkaren slutar oftast med medicin och löfte om bot och bättring. Men det förutsätter att du inte får någon av nedanstående diagnoser, som hör till världens märkligaste enligt sajten list25.com. Tack och lov är de också bland de mest ovanliga.

Alien hand syndrome – sluta tafsa!

Envisas din hand med att stjäla saker, göra high fives med okända människor eller nypa främlingar i rumpan? Då har du sannolikt drabbats av den sällsynta neurologiska sjukdomen Alien hand syndrome, också känd som Dr Strangelove-syndromet. Den som drabbats upplever att handen lever sitt eget liv, med helt egen agenda och vilja, och därför inte går att kontrollera. Syndromet kan uppstå efter ingrepp där hjärnhalvorna separerats. Det finns inget botemedel, men ofta hjälper det att ge handen något att hålla i så den blir distraherad.

Annons

Cotards syndrom: Levande döda!

Visste du att zombies finns i verkligheten? En person drabbad av allvarliga psykiska störningen cotards syndrom tror sig nämligen vara levande död, eller i alla fall sakna vitala organ. Det händer att personer som drabbats av drogrelaterade psykoser hamnar i detta tillstånd. Ironiskt nog kan känslan av odödlighet göra att den insjuknade tar enormt stora risker, som i sin tur kan få dödlig utgång.

Jumping frenchman, inget för de lättskrämda

Långt inne i Maines skogar började en grupp fransktalande skogshuggare bete sig märkligt. De skrek, flaxade med armarna och såg vettskrämda ut – helt utan orsak. De förbryllade läkarna gav syndromet det passande namnet Jumping frenchman syndrome, som dock rapporterats från andra delar av världen också. Inte drömsällskapet om ni väljer en lite läskigare film på bio…

Annons

Foreign Accent Syndrome

Personer som drabbats av en stroke eller svår migrän kan uppleva talsvårigheter. En variant kallas Foreign Accent Syndrome, som innebär att patienten börjar bryta med kraftig utländsk accent. Ett känt exempel är brittiska Sarah Coldwill, som efter en migränattack vaknade på sjukhuset och bröt på kinesiska.

Stinkvarning: Trimetylaminuri

Att drabbas av trimetylaminuri stinker. Bokstavligt talat. För det finns en anledning till att sjukdomen kallas ”stinkande fisk-syndromet”. Tillståndet beror på en oförmåga att bryta ner ämnet trimetylamin, vilket i sin tur orsakar en odör som påminner om rutten fisk. Endast 700 personer i världen tros vara drabbade, det finns inget botemedel med problemen kan lindras genom specialkost.

Källa: Wikipedia, list25.com

 

Annons