SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Studie: Sill kan hjälpa till att förebygga Parkinsons

25 apr, 2018 
AvMalin Ny
Sill kan förhindra Parkinsons sjukdom.
Är du en sillälskare av rang? Grattis! En ny studie visar att sill kan förebygga en rad hjärnsjukdomar – bland annat Parkinsons sjukdom och alzheimers.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att det är hälsosamt att äta fisk är inget nytt. Länge har det populära livsmedlet varit förknippat med en rad gynnsamma hälsoeffekter – framförallt anses fisk vara särskilt bra för våra hjärnor och kognitiva hälsa.

Varför just fisk är så nyttigt är däremot lite mer oklart. Fisk innehåller som bekant mycket av fettsyrorna Omega 3 och omega, som många gånger framhävs vara de främsta orsakerna till att livsmedlet är så hälsosamt för oss.

Proteinet i fisken kan förhindra Parkinsons

Nu visar forskning från Chalmers att proteinet parvalbumin, som är mycket vanligt i många fiskarter, är det som skulle kunna gynna vår hälsa. Bland annat har det visat sig medverka till att förhindra uppkomsten av vissa proteinstrukturer som är tydligt kopplade till Parkinsons sjukdom.

Vid Parkinsons sjukdom är uppkomsten av amyloida plack i hjärnan ett av kännetecknen. Placken består av en form av ett särskilt mänskligt protein, alfasynuklein, som ibland kallas för ”parkinson-proteinet”. Forskarna vid Chalmers har nu upptäckt att fiskens protein kan bilda ett ämne som binder till sig ”parkinson proteinet” och hindrar det från att senare bilda placket.

Annons

– Parvalbumin samlar upp ”parkinson-proteinet” och hindrar det faktiskt från att aggregera, helt enkelt genom att aggregera själv först, förklarar Pernilla Wittung-Stafshede, professor och avdelningschef för Kemisk biologi på Chalmers, och författare till studien.

Det är inte bara omegafetterna från fisk som är bra för oss.
Det är inte bara omegafetterna från fisk som är bra för oss.

Eftersom parvalbumin förekommer mycket rikligt i vissa fiskarter skulle en ökad fiskkonsumtion kunna vara ett enkelt sätt att förebygga Parkinsons sjukdom. Sill, karp, torsk och indianlax innehåller särskilt höga halter av parvalbumin, men det är vanligt i många andra fiskarter också.

Chalmersforskarna vill därför följa upp studien och undersöka om resultaten som gäller parkinson har betydelse även för andra neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis Alzheimers sjukdom, ALS och Huntingtons sjukdom. Pernilla Wittung-Stafshede anser att det är av största vikt att bekämpa de här sjukdomarna framöver.

Annons

– Sjukdomarna uppstår med stigande ålder, och vi lever allt längre. Det kommer att bli en explosion av dessa sjukdomar i framtiden – och skrämmande nog har vi idag inga botemedel. Så vi måste följa upp varje lovande spår.

Och sill kan alltså vara ett sådant.

I höst planeras en uppföljningsstudie och då ska Nathalie Scheers och Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på Chalmers, studera hur parvalbumin från sill transporteras i mänsklig vävnad.

Källa: Forskning.se Foto: IBL

Läs också:

 Ny studie: Barn som äter fisk sover bättre – och blir smartare

Stor studie: Så effektivt är träning mot Parkinson

Annons