SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Shama tog bort sina implantat: Känner mer kärlek till min kropp

11 jul, 2024 
Shama Persson
När hon valde att operera brösten såg hon det som en investering i sig själv. Nu, efter femton år, har Shama Persson helt ändrat sig – och tagit bort sina implantat.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Steg för steg: Så undersöker du dina bröstBrand logo
Steg för steg: Så undersöker du dina bröst

Jag upplever mycket mer kärlek till min kropp nu, och mycket mer acceptans, säger hon.

Modellen Shama Persson var mamma till fyra barn, hade nyss skilt sig och sålt sitt bolag. Året var 2008, hon var deprimerad och ville ha en förändring. Det blev ett par nya, större bröst.

Ett beslut som verkade bra, där och då.

– Jag hade ammat fyra barn och kände inte igen mina bröst som hade förändrats. Jag tyckte att det var en investering i mig själv att operera brösten, och jag tyckte att jag blev finare efter operationen, berättar Shama som idag är 56 år.

Shama Persson

Foto: Privat

Ålder: 56 år.

Bor: Stockholm.

Gör: Driver modell­agentur och bloggar på mabra.com.

Upptäckte en knöl i bröstet

De nya brösten visade sig dock bli en investering med komplikationer. Två år efter operationen upptäcker Shama Persson en knöl i ena bröstet och en läkare bekräftar att det ena implantatet börjat läcka silikon. Hon blir hänvisad tillbaka till mottagningen som opererat henne och de byter ut båda implantaten till en ny sort.

Annons

Livet rullar på men en morgon 2021 upptäcker Shama Persson att hennes högra bröst har svullnat upp. Det är samma bröst som hon flera år tidigare upptäckte knölen i. Brösten undersöks och hon får ett lugnande besked om att det inte är cancer. Samtidigt har tanken börjat gro – är det dags att operera ut implantaten?

Det dröjer till 2023 innan hon gör verklighet av tanken, efter att ha fått besked om att ännu ett implantat spruckit.

– Det var inget lätt beslut för mig, innan jag gjorde brösten var jag väldigt fixerad vid hur små jag tyckte mina bröst var. Men jag insåg att jag behövde operera bort implantaten för att må bra, säger hon.

Är stolt över sin nya kropp

Nu har det gått två månader och Shama Persson älskar sin nya spegelbild.

– Det första jag tänkte efter operationen när jag såg mig själv i spegeln var att ”det här var ju inte så fint”. Men så stod jag kvar där vid spegeln och en annan tanke kommer till mig, jag har ett val, jag kan faktiskt bestämma mig för att tycka om det här. Antingen väljer jag att gå tillbaka femton år i tiden och börjar ha en osund relation till min kropp igen, eller så väljer jag här och nu att tycka att det här är fantastiskt och vackert. Och jag valde där och då att uppskatta mina små bröst.

Annons

Shama Persson, som driver modellagenturen Golden Age Models, var själv med på en modevisning för ett tag sen för att visa upp klänningar för säsongen – stolt över sin nya kropp.

– Jag känner att det är en helt ny Shama, och jag tycker att jag rockar det!

3 vanliga ­behandlingar – och risker

Fylligare läppar och kinder

Vanligast är att hyaluronsyra injiceras i läppar och mungipor, i vecket mellan näsa och mun, eller i kinderna.

Risker: Missfärgning, ­varfyllda bölder, hudknölar, infektion, överkänslighet eller allvarlig allergisk reaktion. Läpparna kan också bli ojämna och riskerar att bli hängiga, rynkiga och torra om du inte fyller upp dem igen efter 6–18 månader.

Utslätade rynkor

Botox är muskelavslappnande och minskar ­rynkor. Det kan också användas som behandlingsmetod mot svår huvudvärk och kramptillstånd, till exempel i käkarna.

Risker: Allergiska reaktioner, hängande ögonlock, smärtor och trötthet, huvudvärk. Gravida och am­mande kvinnor avråds från botox.

Bröstförstoring

Ett bröstimplantat består vanligtvis av hölje tillverkat av silikon som är fyllt med saltlösning eller silikongel.

Risker: Komplikationer vid sövning­en, infektion, blodpropp i lungan, sår, fula ärr, kapselbildning samt risk för Breast Implant Illness (BII),

Källa: Bröstinplantat­registret, ­Läkartidningen, SVT Nyheter, UMO.se

Annons