FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Ser du krokigt? Här är synfelen du alltid ska söka hjälp för!

15 maj, 2019 
Dålig syn kan vara början på ögonsjukdom
Ser du stora sotflagor eller är raka linjer plötsligt alldeles krokiga? Det kan vara tecken på ögonsjukdom och du bör söka hjälp, snabbt. Det kan rädda din syn!
Annons

Grå starr, grön starr och makuladegeneration är de tre vanligaste ögonsjukdomarna – och den största riskfaktorn för dem alla är ålder. Redan från 50-årsåldern ökar risken att drabbas.

– I den åldern är det bra att ta för vana att kolla ögonen då och då, särskilt om man har någon ögonsjukdom i släkten. Många har faktiskt grå starr utan att veta om det eftersom det inte alltid ger symtom, säger läkaren Eugenio Triay Salamanca, ögonspecialist på Ögon- kliniken Vision Sollentuna i norra Stockholm.

Den ärftliga faktorn är det inte så mycket man kan göra något åt, men det finns andra faktorer man kan påverka.

– Rökning är en stor riskfaktor för alla ögonsjukdomar, det vet vi. Men man ska också tänka på att skydda ögonen mot solen.

Använd alltid solglasögon

Eugenio Triay Salamanca berättar att solstrålning snabbar på utvecklingen av grå starr och makuladegeneration.

– Använd därför alltid solglasögon och solhatt i solen, säger han.

Annons

Många tror att viss mat, till exempel blåbär och morötter, skyddar ögonen mot sjukdom. Blåbär är rika på antioxidanter och morötter innehåller betakaroten, som förvandlas till A-vitamin i kroppen. Båda ämnena anses bra för ögonen, men det är inte riktigt sant. Det kan möjligen bromsa utveckligen av ögonsjukdom hos några få personer. Men det skyddar inte mot alla ögonsjukdomar.

– Det finns viss bevisning för att blåbär kan bromsa makuladegeneration hos vissa personer men då måste man äta motsvarande tre kilo om dagen.

Det går att bromsa grön starr

Att ta de nyttiga ämnena som ett kosttillskott eller multivitamin är inte att rekommendera.

– För mycket av vissa vitaminer och mineraler kan öka risken för cancer. Det gäller till exempel betakaroten och zink, säger Eugenio Triay Salamanca.

Däremot finns det flera effektiva medicinska behandlingar mot de vanligaste ögonsjukdomarna.

– När det gäller grön starr kan vi inte bota det. Men genom att sänka trycket i ögat kan vi bromsa utvecklingen. I dag finns också bra behandling mot den våta varianten av makuladegeneration. Den gör att man får behålla synen. Grå starr botas i dag enkelt genom att man byter ut linsen.

Annons

Här är de vanligaste ögonsjukdomarna

Grå starr

Symtom: Synen försämras, man får svårt att se i mörker och kan uppleva att man bländas av ljus mer än tidigare.
Vad är det? Heter också katarakt. Sjukdomen drabbar ögats lins, som blir grumlig. Kan leda till blindhet.
Behandling: Operation där man ersätter ögats lins med en ny.

Grön starr

Symtom: Vanligast är minskat synfält och fläckvis synbortfall. Men alla får inte symtom och ungefär hälften av alla drabbade vet inte om att de har sjukdomen.
Vad är det? Heter glaukom på läkar-språk och är en folksjukdom med cirka 100 000 drabbade i Sverige. Sjukdomen innebär ibland att man får ett förhöjt inre tryck i ögat. Det kan ge skador på synnerven och leda till blindhet.
Behandling: Trycksänkande droppar.

Sjukdom i gula fläcken

Symtom: Antingen försämras synskärpan långsamt, man kan få sämre närseende och raka linjer kan plötsligt verka krokiga – det innebär att man har torr makuladegeneration. Har man samma symtom som kommer mycket plötsligt handlar det om våt makuladegeneration.
Vad är det? Makuladegeneration är åldersförändringar som drabbar ett område på näthinnan där vi ser som skarpast, kallat gula fläcken. Man delar in sjukdomen i två former, våt och torr. Den torra formen är vanligast. Kan leda till synnedsättning.
Behandling: Den våta formen kan behandlas med läkemedel. För den torra finns ingen effektiv behandling.

Annons

Ögonkatarr

Symtom: Ett eller båda ögonen blir rött, kliar eller svider, klibbar ihop av var och vätskar.
Vad är det? Kallas också konjunktivit och är mycket vanligt. Orsakas av en infektion av bakterier eller virus i ögat. Allergi kan också ge konjunktivit.
Behandling: Du kan tvätta ögonen med ljummet vatten eller behandla med receptfria ögondroppar och salvor. Går vanligtvis över av sig själv. Sök hjälp om du inte blir bättre efter fem dagar.

… och 4 andra sjukdomar att se upp med

Det finns också sjukdomar som indirekt kan påverka synen. De påverkar blodkärlen och kan ge skador på näthinnan vilket i värsta fall kan ge en synnedsättning, blodpropp i ögat eller blindhet. Till exempel:

  • Temporalisarterit, en inflammation i ena sidans tinningpulsåder. Om inflammationen inte behandlas snabbt kan man förlora synen. Vanliga symtom är ömhet och svullnad över pulsådern vid tinningen och smärta när man tuggar.
  • Diabetes.
  • Åderförkalkning.
  • Högt blodtryck.

Källor: Ögonfonden, 1177.se

Annons