FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Senaste nytt om coronavaccin – experterna svarar på 12 viktiga frågor

14 jan, 2021 
hand som håller i vaccinspruta
Snart ska alla vaccineras. Men vad gäller? Får man välja vaccin själv och när kan vi leva normalt igen? Kan vaccinet ändra vårt DNA? Det är bara några frågor experterna svarar på här!
Annons

Videon kunde inte hittas

På bara ett år har vi fått ett vaccin mot ett helt nytt virus och vaccineringen är i full gång runt om i världen. Än så länge är två vaccin godkända här, men fler är på gång inom kort.

– Det är glädjande att det har gått så fort, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på ett seminarium coronavaccin, anordnat av Apotekarsociteten.

Men han tillägger att det kommer att dröja innan vi kan se effekterna av massvaccineringen.

Många oroar sig för vaccinet

– Vi måste fortsätta att hålla i och följa regelverket även under vaccineringen, säger han.

För det är fortfarande mycket man inte vet om de nya vaccinen, till exempel hur mycket och länge de skyddar.

– Många är oroliga och vi får många frågor. Jag uppmanar att man vänder sig till trovärdiga källor, som Läkemedelsverket, 1177.se och Läkemedelsinformation, när man söker information, säger Charlotta Bergquist, vaccinkoordinator Läkemedelsverket.

Annons

På seminariet diskuterades bland annat vad som skiljer de olika vaccinen åt och hur säkra de är. Här är svaren på de vanligaste frågorna. De som svarar är:

charlotta bergquist
Charlotta Bergquist, vaccinkoordinator, Läkemedelsverket
Johan Carlson
Johan Carlson, generaldirektör, Folkhälsomyndigheten

Corona: Det här behöver du veta inför vaccineringen

1. Vilka står näst i tur att vaccineras?

Johan Carlson: Det beror på hur snabbt vi kan få vaccin men i februari hoppas vi kunna börja vaccinera 70-plussare, LSS-boende och resterande vårdpersonal. Därefter kommer andra riskgrupper.

2. Kan jag vara säker på att jag inte får biverkningar som narkolepsi av det här vaccinet?

Charlotta Bergquist: Nej, vi kan aldrig säga att det inte kommer att hända igen. Narkolepsi efter svininfluensavaccinet var en ovanlig biverkan som kom efter relativt lång tid. Sådant är svårt att förutse. Men vi är bättre rustade den här gången.

Annons

3. När kan vi börja leva som vanligt igen?

Johan Carlson: Om inte något oförutsett inträffar bör vi kunna leva ett friare liv i sommar. Men i nuläget ska man fortfarande följa restriktionerna, även om man är vaccinerad. Annars finns det en risk att vi får en ny topp. Vi kommer nog få leva med det här ett halvår till.

4. Kan gravida vaccineras?

Charlotta Bergquist: Det finns i nuläget inga studier gjorda på gravida men det kommer snart. Hittills har man inte fått några signaler om att man behöver vara orolig.

5. Hur är det med ammande kvinnor?

Charlotta Bergquist: Det finns inga risker alls för ammande att vaccineras.

6. Kan jag börja umgås och röra mig fritt efter att jag har fått min spruta?

Johan Carlson: Nej, det blir inga lättnader bara för den som är vaccinerad. Alla ska fortsätta följa restriktionerna tills pandemin klingar av.

7. De vaccin som används nu (Pfizer-Biontech) innehåller genetiskt material, mRNA. Kan det ändra mina gener?

Charlotta Bergquist: Nej, det går varken in i våra gener eller DNA. Det ligger inte kvar i kroppen och det förökar sig inte. mRNA går inte in i cellkärnan, där vårt DNA finns.

Annons

8. Det finns olika typer av vaccin. Kommer man få välja vilket man vill ha?

Johan Carlson: Nej, jag kan inte se att man kommer att ha en valmöjlighet att få välja vaccin från en särskild meny.

9. Vad händer om jag är sjuk när jag kallas? Kan jag ta vaccinet?

Charlotta Bergquist: Nej. Då ska man vänta tills man är frisk.

10. Hur många måste vaccinera sig för att pandemin ska ta slut?

Johan Carlson: Det krävs att 60 till 70 procent vaccineras för att pandemin ska tryckas ner. Men det betyder inte att den försvinner. Jag tror inte att vi kommer få ett coronafritt samhälle efter det här.

11. Kan man ta influensavaccin och coronavaccin samtidigt?

Charlotta Bergquist: Nej. Det bör gå två veckor mellan vaccinationerna. Detta för att man ska kunna särskilja vilket vaccin som eventuellt ger biverkningar.

12. Kan allergiker få biverkningar?

Charlotta Bergquist: De enda som inte ska ta vaccinet är de som har en känd allergi mot någon komponent i vaccinet. Samma gäller dem som får en svår allergisk reaktion på den första sprutan, då ska man inte ta den andra dosen. Annars finns det ingen generell avrådan.

Foto: TT

Annons