Senaste hälsotrenden: Därför ska du dricka buljong!

08 mar, 2016 
buljong är nyttigt!
Utomlands har buljongtrenden redan bubblat en tid. Nu har den hittat hit. Buljongen hyllas bland annat för sina hälsobringande egenskaper för hud, hår och mage.
Annons

När man kokar köttben tillräckligt länge går de till sist sönder och släpper ifrån sig massor av nyttiga ämnen. Resultatet blir en närings- och proteinrik buljong som lätt tas upp av kroppen. För många är det den klassiska basen i såser och grytor, men numera är den mycket mer än så. I USA har buljongen, eller bone broth som det heter där, haft en rejäl hype. Den anses vara en riktig skönhets- och hälsokur som ska ge allt från glansigare hår och friskare hy till en lugn mage och bättre sömn. Den svenska kocken Linnea Johansson, som bor i New York, berättar att buljong ligger helt rätt i tiden:

buljong är nyttigt

– Här i USA är stenålderskost populärt och bone broth går lite hand i hand med dieten, säger hon.

Linnea Johansson, som är aktuell med kokboken ”Food For Friends”, berättar om en god vän som hoppade på trenden med drickbuljong när hon fick magproblem och tunt hår i samband med en graviditet.

Annons
Recept.se Nyhetsbrev

– Hon blev rekommenderad att testa det av en homeopat. Nu har hon druckit buljong regelbundet i ett år och hon säger att hon känt stor skillnad på sina magproblem. Och jag ser en stor skillnad på hennes hår.

Om Linnea Johansson börjar känna sig sjuk går hon till en japansk restaurang och dricker en särskild buljong med nudlar.

— Efteråt börjar näsan rinna och det känns som om allt kommer ut. Den här buljongen ger mig en stabil energi under dagen och jag blir inte lika trött som i vanliga fall, säger hon.

Trots det tycker Linnea Johansson att hälsopåståendena ska tas med en nypa salt. Främst ska man äta buljong för att det är gott och nyttigt.

Det är också ett bra alternativ till kaffe och energidrycker. Bujjo, som är den första helt naturliga drickbuljongen i Sverige, innehåller bland annat de aminosyror kroppen behöver. Därför passar den också bra som återhämtningsdryck efter träning.

Nils Wetterlind är vd på företaget Scandinavian Organics, som lanserade Bujjo på 7-Eleven i Sverige i höstas.

Annons

— Massor av gym har hört av sig eftersom de vill kunna erbjuda ett naturligt alternativ till syntetiska pulverproteindrycker, säger han.

Därför är buljong nyttigt!

Människor har druckit närande buljonger i alla tider, främst för att ett långkok frigör hälsosamma ämnen ur märg och ben. Ett exempel är kycklingben som släpper ifrån sig aminosyran cystein, som påminner om en medicin som skrivs ut vid luftrörskatarr. Ämnet tunnar ut slem i lungorna och bihålorna vilket gör det lättare att andas och minskar snorighet. Det finns en forskningsstudie gjord på kycklingbuljong där man kom fram till att den lindrar förkylningssymtom. Även gelatinet i ben anses hälsosamt och det används bland annat inom traditionell kinesisk medicin. I Sydamerika använder man gärna fiskben, där finns till och med ett talesätt: ”Fiskbuljong botar allt.”

– Det här är fortfarande väldigt nytt här i Sverige och det finns mycket begränsat med forskning att gå på. Man får nog uppskatta buljongen för sin smak och sina värmande egenskaper i stället, säger MåBra:s nutritionist Anki Sundin.

Av Jenny Thorell

FOTO: Alex Lordahl, Thinkstock

Annons