Utepremiär? Se upp för papegojsjukan!

Nu är det vår och dags för trädgårdsarbete

Dags att åka till landet och högtryckstvätta altanen ren från vinterns fågelbajs? Eller göra rent fågelholken, fågelbordet eller hängrännan? Var försiktig! I värsta fall kan du smittas av papegojsjukan, en influensaliknande sjukdom som ökar i Sverige.

– Södra Sverige är värst drabbat men smittan finns troligen i hela landet. Hittills har de norra delarna klarat sig bättre och det kan bero på att det finns färre fåglar där på vintern, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Få bakterier räcker för att smitta

Den vanligaste smittvägen är att man på något sätt kommer i kontakt med fågelbajs, till exempel när man andas in luftburna smittämnen som dammar upp när man gör rent fågelbord och utemöbler från fåglarnas avföring.

– Det absolut viktigaste att tänka på är att undvika att det dammar när man rengör fågelbord och liknande. Blöt ner dem först, säger Ander Wallensten.

Det behövs bara små mängder av smittat damm för att man ska få sjukdomen. Efter att man smittats kan det ta runt tio dagar innan man får symtom. Oftast påminner papegojsjukan om en influensa med muskelvärk. Men det kan också utvecklas till en svår luftvägsinfektion, lunginflammation eller hjärnhinneinflammation. Sjukdomen kan vara dödlig: Ungefär en procent av dem som smittas i Sverige avlider.

– Men man ska komma ihåg att det fortfarande är en ovanlig sjukdom, även om den ökar, säger Anders Wallensten.

Så slipper du bli smittad

  • Undvik närkontakt med sjuka fåglar och fågelbajs.
  • Om du ska rengöra fågelbord, altanen eller utemöbler från fågelbajs, undvik att använda högtryckstvätt. Då kan bakterierna flyga upp i luften.
  • Blöt ner det som ska tvättas med exempelvis såpvatten för att undvika att intorkad avföring dammar.
  • Rengör fågelbord utomhus.
  • Tvätta händerna noggrant efteråt.
  • Man kan i undantagsfall bli smittad av burfåglar, höns eller duvor. Även här gäller att undvika damm från avföring när man rengör burar och att tvätta händerna noga efteråt.

Foto: TT

 

Läs mer:

Smartaste träningen just nu: trädgårdsarbete!

Styla balkongen inför våren

 

Utvald läsning