HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Så väljer du nyttigast fisk på midsommarbordet

20 jun, 2019 
gravad lax
Lax och sill är storfavoriter på midsommarbordet. Inte minst för att de är så bra för hälsan. Men då gäller det att välja rätt sort, annars försvinner hälsoeffekten, visar ny svensk forskning.
Annons

5 saker du inte visste om midsommarBrand logo
5 saker du inte visste om midsommar

Fet fisk som lax, strömming och sill innehåller mycket av de nyttiga, fleromättade fettsyrorna som minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. De har också tidigare ansetts skydda mot diabetes typ 1 och 2.

Men nu visar svensk forskning att det här kanske bara gäller lax, sill och strömming som inte innehåller miljögifterna dioxin, DDT och PCB.

Gifter slår ut skyddseffekten

Studien, som är gjord vid bland annat Chalmers och Karolinska institutet, visade konstigt nog att fiskkonsumtion inte ger ett skydd mot diabetes typ 2.

Forskarna tror att förklaringen är att miljögifterna slår ut skyddet – eller till och med ökar risken för diabetes typ 2. När man istället tittade på fisk utan miljögifter, gav den ett tydligt skydd mot typ 2-diabetes.

På något sätt gör gifterna alltså att hälsoeffekten av fisk försvinner.

Ska man äta fisk av hälsoskäl, kan det alltså vara klokt att välja en så ”ren” fisk som möjligt. Särskilt känsliga för gifterna i fisk är unga kvinnor som vill ha barn, gravida, ammande samt barn och ungdomar.

De smartaste valen till midsommarbordet

Särskilt höga halter av miljögifter finns det i strömming och vildfångad lax från vissa förorenade områden, menar Livsmedelsverket. Det gäller till exempel Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern.

Även vildfångad sik och öring från Vänern och Vättern har höga halter miljöföroreningar.

Istället ska du välja det här:

  • Odlad lax
  • Lax som är viltfångad i andra hav än Östersjön och Bottniska viken.
  • Sill på burk kommer oftast inte från dessa vatten. Läs på burken var fisken är fångad.

Hela studien finns här:

Läs mer:

Varför är det bra med fet fisk? MåBra förklarar!

Var finns omega 3?

10 vanliga symtom vid diabetes

Annons