SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Sara, 40: ”Så fick jag tjockare och friskare hår”

14 okt, 2013 
Många hörde av sig när MåBra och Priorin efterlyste tips om bättre hårhälsa. Här delar Sara, 40 år från Stockholm, med sig av sina bästa råd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

För en tid sedan efterlyste vi era erfarenheter om hårvård och hur ni gör när håret inte känns som vanligt. Flera av er har svarat och vi har inom ramen för annonssamarbetet tacksamt tagit del av era tankar och tips. Här berättar Sara, 40 år från Stockholm, om sina erfarenheter.

Fråga: Sara, du upplevde redan som tonåring att din hårkvalitet inte levde upp till dina förväntningar. Hur har det påverkat dig?

Saras svar: När jag fick tunnare hår i de senare tonåren var det som jobbigast. Jag tyckte att alla hade enorma hårsvall, precis som i den tidstypiska Timotei-reklamen, och önskade ofta att hatt skulle komma på modet igen! Först i 25-årsåldern började jag acceptera att jag inte hade det där tjocka håret…

Fråga: Men när det var som jobbigast – hur försökte du att lösa problemet?

Saras svar: Det är förskräckligt egentligen, men i tonåren tuperade jag håret och använde väldigt mycket hårspray för att få det att se ut att vara mer. Sen förstod jag att det gav motsatt effekt.

Annons

Fråga: Var det ingen som gav dig råd kring hur du kunde lösa problemet?

Saras svar: Jo, ibland kom det upp när jag var hos frisören, eftersom jag alltid efterfrågade mirakelkurer och annat snabbverkande. Men det var först i vuxen ålder jag förstod att det inte gick att ordna över en natt. Att det skulle kräva en insats från min sida för att få resultat.

Fråga: Vad gjorde du konkret för att lösa problemet?

Saras svar: Jag slutade tvätta håret dagligen, två gånger i veckan räckte gott nog. Och jag fönade håret endast om det verkligen var nödvändigt. Bara här så slapp håret onödigt slitage. Det märktes ganska snart att håret inte kändes lika slitet. Det jag upplever gav mest resultat var att börja äta mer varierat och att ta kosttillskott för att ge håret bättre förutsättning att bli starkare. Jag vände mig till apoteket för att få mer information, där jag fick rådet att jag skulle äta Priorin i minst tre månader.

Annons

Fråga: Hur fungerade Priorin för dig?

Saras svar: Det var tur att apoteksdamen var så övertydlig om kurens tid – även om det stod att det var en kur på tre månader så kändes det lite trist att det inte märktes någon skillnad direkt. Jag är otålig av naturen men höll i och fortsatte. Jag kunde inte se någon radikal skillnad, men efter ett par månader märkte jag att mer hår var på gång i hårbotten. Jag har insett att jag aldrig kommer få det där ”timotei-svallet” som var idealet när jag växte upp – men nu har jag tjockare och fylligare hår vilket är skönt.

Fråga: Hur tar du hand om ditt hår nu?

Saras svar: Jag har fortsatt att inte tvätta och föna så ofta, även om det inte påverkar i lika hög grad nu som tidigare, och jag använder milda produkter. Jag har fortsatt äta Priorin, men inte som kur utan mer för att jag inte vill chansa. Jag vill vara säker på att håret får all den näring som det behöver.

Annons

Fråga: Vilka tips vill du ge andra som upplevt att deras hår inte är som förut?

Saras svar: Jag har blivit övertygad om att hår är individuellt och följer hur du mår som person. Den största insikten var att det går att påverka genom hur du lever och vad du gör med ditt hår. Jag tipsar ibland om hur jag har blivit hjälpt – men understryker alltid att oavsett vad du väljer för väg (där Priorin varit en del av min väg) så tar det lång tid för hår att växa och för resultaten att kännas.

Texten är ett sammandrag och till viss del förkortning av vår kommunikation med Sara.

Informationen ovan kommer från Priorin

Annons