SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Sandra är äggdonator: "Det känns onödigt att mina ägg brinner inne"

14 okt, 2022 
Sandra är äggdonator
Sandra, 33, har fyra barn och känner sig klar med barnafödandet. Därför vill hon hjälpa andra familjer som längtar efter ett barn genom att donera sina ägg.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Sandra arbetar själv som barnmorska och för henne kändes valet att ställa upp och hjälpa andra självklart.

– Jag har fyra egna barn och fem bröder, så jag är van vid stora familjer. I mitt jobb som barnmorska träffar jag också ganska mycket kvinnor som har varit ofrivilligt barnlösa länge och är så lyckliga vid sin inskrivning. Att de inte skulle kunna vara med på den här resan om de inte hade haft ett eget ägg känns ju jättetråkigt. Jag känner mig färdig med mina ägg och att de ska brinna inne varje månad känns onödigt. Det är dessutom både spännande och kompetensutvecklande för mitt jobb.

Kände inte av hormonbehandlingen eller äggplocket

Sandra har hittills bara donerat en gång, men eftersom hon varken reagerade märkbart på hormonbehandlingen eller kände av äggplocket kommer hon definitivt att göra om det.

– Jag tänkte att jag lämnar det öppet och ser hur det funkar, sen tar jag ställning till om det blir något mer eller inte. Men eftersom jag kände att det inte på något sätt var på bekostnad av min hälsa kommer jag att göra det igen. Hur många gånger det blir totalt vet jag inte ännu.

Annons

Sandras egna barn har bara reagerat på donationen med nyfikenhet.

– De tycker att det är jättespännande! De hade gärna velat veta mer om och få träffa den här blivande lilla personen. Men det går ju inte, jag får inte veta något mer om än om mitt ägg leder till graviditet och senare ett levande fött barn.

Video: Det här är ofrivillig barnlöshet

Det här är ofrivillig barnlöshetBrand logo
Det här är ofrivillig barnlöshet

Hur tänker du kring att någon med ditt dna som du inte känner kan gå runt där ute?

– Jag har träffat så många olika familjekonstellationer i jobbet, så jag har aldrig tänkt att ett barn måste vara biologiskt. Bara för att det är mitt ägg så är det ju inte mitt barn. Det är inte jag som blir förälder, jag bara hjälper någon annan att bli förälder.

Donatorbarn välkomna att söka upp

I framtiden kan eventuella donatorbarn söka upp dig, vad tänker du kring det?

– De är välkomna! Jag känner mig väldigt trygg i det här, det är så fint styrt och reglerat på ett bra sätt. Jag har inga skyldigheter, jag ger ett ägg som inte jag behöver, men där slutar det.

Foto: Privat

Annons