SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Så vårdar ni kärleksrelationen som nyblivna föräldrar

13 sep, 2019 
AvRebecka Gustavsson
Väntar ni barn eller befinner ni er i en bebisbubbla? Stort grattis till er! Nu väntar en fantastisk tid med fokus på er nya lilla familjemedlem, men kom ihåg att inte glömma bort kärleken till varandra. Här är relationsexperten Charlotte Sanders bästa råd för att vårda relationen som nyblivna föräldrar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En graviditet och förlossning är olika för nästan alla men en sak som är säker är att det väntar en stor förändring runt hörnet. För oavsett hur mycket man förbereder sig eller ej, så är det svårt att veta exakt hur livet kommer te sig med en ny familjemedlem i bilden.

Det kan därför vara lätt att lägga all energi och fokus på det lilla livet i början medan fokus på kärleken mellan er kan bli åsidosatt. Men glöm inte bort att vårda relationen till varandra som par, utöver er relation till varandra som föräldrar.

Vi har pratat med relationsexperten Charlotte Sander och tagit del av hennes bästa tips och råd till nyblivna föräldrar – för att kärleken och intimiteten inte ska glömmas bort i skuggan av ert lilla mirakel.

6 saker att tänka på som nyblivna föräldrar:

1. Inkludera varandra

I grund och botten bygger de flesta relationer på kärlek och förtroende för varandra. Så tänk på att inkludera din partner och ge er tid att anpassa situationen utefter den nya vardagen.

Annons

– Tänk först och främst på att ni är två personer som längtar efter och hyser kärlek för den lilla bebisen som är på väg. Att inkludera varandra är därför jätteviktigt för att vårda relationen mellan er två, säger Charlotte.

2. Prata med varandra

Försök att sätta er in i den andres sits. Ni båda har säkerligen saker som går att jobba på, sånt ni funderar över och kanske något som skrämmer er. Tänk därför på att kommunicera och inkludera varandra i den andres tankar och funderingar. Ni kanske till och med kan lära av varandra om ni tänker på samma saker, fast ur två olika synvinklar?

Prata med varandra, öppna upp och inse att ni sitter i samma båt. Ni är båda på väg mot samma förändring i livet, även fast känslor kan upplevas olika under tiden. Både uttryck, behov, längtan och krämpor är nämligen sånt som kan skilja sig från person till person, berättar Charlotte.

3. Vissa upplever en positiv förändring…

– För en del så fördjupas relationen under den första tiden när barnet har kommit och man känner en stor samhörighet ganska naturligt, säger hon.

Annons

4. …medan andra får kämpa lite mer

– Det är viktigt att tänka än mer på att inkludera varandra och inte fastna så i hur saker och ting ska göras och skötas. Hitta ert sätt att hantera situationen utefter era egna förutsättningar, säger hon.

5. Ta tid för varandra som partners

Ibland kan det vara lätt att glömma bort att man inte bara är en mamma eller pappa, även fast det kan kännas som den största uppgiften i livet. Det finns faktiskt en person bakom rollen som förälder som också behöver få ta sin plats. Kom ihåg att skapa tid för varandra, även om ni kommer sakna er lilla bebis under tiden.

– Det kan kännas lite motigt att lämna bort barnet en liten stund för att gå på en dejt med sin partner. Men man kan börja med att vara iväg små korta stunder, säger hon.

6. Variera era samtalsämnen

Med en stor omställning och en ny vardag är det lätt att konversationerna går i loop. Samtalsämnen som: ”Vem tar nattpasset i kväll?”, ”Kolla på de små fötterna!”, ”Packar du ombyte?”, och liknande tenderar att florera en hel del i vardagskonversationerna. Då kan det vara en bra idé att avsätta en tid för varandra där ni får prata om sådant som intresserade er innan bebisen kom till världen. Bara för att inte glömma bort relationen till varandra i vardagen.

Annons

– När man är på dejt så kan man avgränsa tiden för prat om bebisen och i stället försöka prata om sådant man kanske annars inte riktigt hinner eller orkar prata om i vardagen, säger Charlotte.

Summan av kardemumman är att det kan vara viktigare än någonsin att inkludera varandra och inte glömma bort att ni är två personer i ett förhållande. Tänk på att det är okej att fortfarande ha en kärleksrelation till varandra som behöver tid och omtanke för att växa och blomstra – samtidigt som ni kommer underfund med era nya roller som föräldrar.

Relationsexperten svarar
Foto: Dennis Guldstrand

Källa: Charlotte Sander, relationsexpert

Bildkälla: TT/IBL

Läs mer:

9 överraskande saker som kan hända när du fött barn

10 saker alla nyblivna föräldrar vill att deras vänner ska veta

Irriterande svärföräldrar? Så hanterar du situationen

Annons