Så vann Anna Bergendahl över prestationsångesten

Anna Bergendahl

Anna Bergendahl om Melodifestivalen 2020
Slå på ljud

Efter några tysta år gjorde Anna Bergendahl succé med låten Ashes to ashes under Melodifestivalen förra året. Parallellt med läkarstudierna är hon nu tillbaka i rampljuset på riktigt. I slutet av året släpper hon ny musik och i februari är hon en av deltagarna i Melodifestivalen med låten Kingdom Come.

Hur kan det komma sig att valde att ställa upp i Melodifestivalen 2020?

– Det var verkligen inte planerat. Vi var så nöjda efter förra året, Ashes to ashes hade fått eget liv och jag hade fått turnera massor, så jag kände mig så otroligt nöjd. Men så skrev vi en låt som vi tyckte var lite för bra för att bara släppa. Så då skickade vi in den och kom med och jag är så otroligt lycklig och tycker att det här ska bli så kul!

Hur mycket speglar låten dig som person och dina erfarenheter?

– Väldigt mycket. Jag skriver nästan alltid om självupplevda saker och vill som artist förmedla en känsla av hopp och en tro på något större, vilket är väldigt tydligt i Kingdom Come. Så den är väldigt personlig och jag ser väldigt mycket fram emot att framföra den.

”Det finns mirakel”

Berätta lite mer om vad den handlar om?

– Musik har betytt väldigt mycket för mig genom åren när jag har gått igenom något svårt. Jag vill ge en känsla av att allt är möjligt, att det finns mirakel och det finns något större och bättre någonstans för alla därute.

Vad har du för förväntningar på årets festival?

– Det verkar vara ett väldigt tufft startfält därute, många bra sångare och låtskrivare. Så jag förväntar mig att göra mitt livs nummer och mitt livs låt.

Så ökade självkänslan

Du har ju berättat tidigare att du har kämpat med prestationsångest. Hur hanterar du det i sådana här sammanhang?

– Det är faktiskt inte så mycket i den här typen av sammanhang, det har mer varit i mina studier. Jag blir ju såklart väldigt nervös när jag ska uppträda, men har faktiskt inte så mycket prestationsångest. I år känns det faktiskt lite bättre, jag har lite bättre självkänsla, med förra året i ryggen.

Hur har du hanterat din prestationsångest i studierna?

– För mig blev det ju så jobbigt att jag blev tvungen att ta hjälp av terapi och medicin. Det hjälpte mig jättemycket. Jag tycker inte att man ska vara rädd för att söka hjälp, precis som när man har ont i axeln.

Vad är det med den här låten som kommer ta dig till final – eller kanske till och med vinna?

– Det är en stor låt med ett viktigt budskap, och mina nummerkreatörer har en otroligt häftig vision för det här numret. Vi tror väldigt mycket på det här, men är otroligt medvetna om att konkurrensen är hård. Så om vi gör det här så bra som vi tror att vi kan så kommer vi vara nöjda oavsett hur det går.

Vad har du för önskemål i logen?

– Takeaway från McDonalds!

Läs mer:

Artister i Melodifestivalen 2020 – här är hela listan

Är du en prestationsprinsessa?

Annika Sjöö: Min son fick mig att sluta vara en ”duktig flicka”

 

Utvald läsning