SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Så undviker du att dricka för mycket alkohol i sommar

25 jun, 2018 
Så minskar du alkoholintaget i sommar
På sommaren är både tillfällena och ursäkterna för alkohol många. Visst kan det vara trevligt med ett glas ibland, men låt det inte gå överstyr. Här är tio enkla sätt att göra sommaren vitare, hälsosammare och mer harmonisk.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Med sommarens alla sociala tillställningar och ”unna”-inställning är det lätt att hamna där: ”Det är ju ändå semester”, ”vi har ju gäster”, ”det är fint väder”, ”det regnar”… Ursäkterna för att ta ett glas är många.

Men fördelarna med att skippa alkoholen är fler. Förutom att det är bra för din hälsa, din omgivning och dina relationer, är chansen större att du gör smartare matval, kör ett träningspass eller tar tag i projekt och aktiviteter hemma. Dessutom sover du bättre och blir piggare i allmänhet.

Läs också: Ny studie: Även ”lagom” med alkohol kan skada hjärnan

Känns det jobbigt att tacka nej? Blir du ifrågasatt? Du behöver inte förklara varför du tackar nej. Det räcker att bara vänligt men bestämt säga att man inte vill ha. Andra personer behöver inte veta varför du inte dricker. Eller slipp frågorna genom att dricka alkoholfria alternativ i ett vinglas.

10 enkla sätt att hålla alkoholintaget nere i sommar

  • Boka kompisdejter som inte kretsar kring alkohol. En kvällspromenad, en löptur, en dejt på ett hälsocafé eller en cykel- och badutflykt är alla väldigt mycket bättre val för hälsan och bjuder inte in till tillfällen att dricka alkohol.
  • Ska du vara värdinna? Ta initiativet att servera goda, härliga, alkoholfria alternativ genomgående.
  • Byt ut det traditionella ”kom över på middag” mot tidigare tillställningar. Bjud på frukost, brunch, lunch eller fika så minskar andelen alkohol radikalt.
  • Blanda drinkar med svagare sprit. Svagare alkoholsorter är en stark trend just nu och spritz-drinkar säljer som aldrig förr.
  • Varannan vatten – en klassiker som gör stor skillnad för måendet.
  • Tänk på barnen. Visa gott föredöme, barnen ska känna sig bekväma med de vuxnas agerande. Är det dina egna barn, se till att du inte dricker mer än att du kan klara av att hantera eventuella händelser på ett bra sätt – om barnet slår sig, blir ledset eller sjukt. Det gäller även efter de har gått och lagt sig. Är du osäker – kör efter barnvakts-testet: Drick inte mer än vad du skulle tycka det är ok att en barnvakt skulle göra när de har hand om dina barn.
  • Ta bilen.
  • Boka kvällsträning – då tar du inte slentrianglaset ”bara för att det smakar gott ihop med mat”.
  • Se till att vika några dagar i veckan för helt vita dagar.
  • Köp inte hem alkohol om du inte har något särskilt planerat.

Läs också: Fem alkoholfria drinkar att bjuda på i helgen

Läs också: Dricker du för mycket alkohol? Få koll på dina vanor

Foto: Unsplash

Annons