Så undviker du att bli farligt stressad – Karin Adelskölds 8 kloka råd

Karin Adelsköld i skinnjacka för undan håret intill stressbild
5 tips som kan dämpa din stress
Slå på ljud

Man kan må rejält dåligt utan att det är nån fara för väggen. Man måste lära sig skilja på att vara utmattad som tillstånd och som sjukdom. Jag märker att många blir så stressade av att de känner sig stressade och håller på att gå in i väggen, att de nästan in i väggen av det… jag pratar av egen erfarenhet här ;)

2. Det får kännas skit i början

Av någon anledning får vi bara se glada kändisar som strålar av lycka för att de bytt livsstil. Men att göra hållbara förändringar betyder nästan alltid att man måste offra saker man gillar för saker man kanske inte gillar i början, eller ens aldrig. ”Jag har mer fritid, men ett skitigt hem”. ”Jag träffar mina vänner oftare, men kan inte jobba lika mycket”. Att alltid få in alla delar av sitt liv är en omöjlighet. Men hela konsumtionssamhället bygger på att vi ska vilja ha mer, äta godare, bli bättre och snyggare. Ha det bäst. Fokusera istället på att ha det bra. På att nöja dig. Välja det enkla. Inte jämföra dig med andra. Efter ett tag smyger sig lyckan på dig.

3. Var en detektiv i ditt eget liv

Vad stressar dig? Varför kände du dig extra trött på kvällen? Vad vad var det som gjorde att du inte kunde sova? Vi stressar upp oss över olika saker.  Vissa klarar inte av höga ljud och folksamlingar. Andra blir stressade av dagishämtningar och möten som klumpar ihop sig. Men alla är olika! Försök ta reda på vad just du blir mest trött eller stressad av och undvik det eller gör något åt det. Jag har en lista i telefonen på vad som stressar mig eftersom jag lätt glömmer bort vissa saker.

4. Tänk med kroppen

Det är klurigt i början eftersom vi har lärt oss att tänka med huvudet. Och eftersom många av oss ignorerar vad kroppen säger eller tolkar inte signalerna rätt. Men när man börjar få en direktkommunikation kommer du att bli förvånad: Kroppen säger precis vad du behöver! (Ja och ibland behöver den verkligen kyssar och choklad)

5. Lura livet med life hacks

Jag är lite besatt av att lura vardagen och hitta smarta lösningar som gör det enklare och roligare att göra sånt som måste lösas. Istället för att ses och fika med en kompis, ses jag och så tar vi en promenad. Att städa med tempo får bli dagens träning. Och för att få barnen att hjälpa till med allt från matlagning, tvätt och annat har jag ett mycket avancerat och listigt system som jag inte kan avslöja här eftersom de läser det jag skriver.

6. Kom ihåg – allt är träning

När jag började träna efter min utmattning insåg jag att det jag gjorde inte ens kallades för träning av de flesta. Enkla tårörelser. Knäböj med en ryggsäck. Promenader. Ändå förändrade det mitt liv. Jag försöker få in rörelse varje dag i minst 20 minuter och jag kallar allt för träning. Dels gör det mig mer pepp på att röra mig. Dels kan jag få vara lite stolt när jag säger till andra att jag tränar varje dag.

7. Bli en periodare

Alla pratar mål och strategier. Som bäddat för att man ska känna sig misslyckad när man inte klarar av att uppnå dem. Istället för att tänka ”jag är en sån som…” ”från och med nu ska jag alltid” tänk att du är i olika perioder. Jag är i kompisperioden nu. Jag är i en träningsperiod. Jag är i tröttperioden. Det är precis som med klädstil, varför ha en? Varför vara på ett sätt?  Tänk istället ”just i dag har jag den här stilen”. Det är ett sätt att bli snällare mot sig själv och ta bort skammen när man inte lyckas hålla sina mål.

8. Kör snällt, sakta & säkert med halveringsmetoden

Många av oss som varit utbrända har för höga ambitioner. Det gäller även när vi ska bli friska och starka igen. Min grundregel för mig själv är: Att bestämma mig för vad jag vill göra, och sen göra lite mindre eller hälften av det (jag tvingar mig alltså). Nu vill jag jogga 30 min. Då joggar jag 20 och så får jag jogga imorgon igen. I helgen ska jag städa och läsa en bok. Då får jag städa hälften och läsa lite. Efter ett tag har man lärt sig att sänka ambitionerna. Dessutom klarar man alltid av allt och blir sugen på att göra mer, även av tråkiga saker!

Foto: TT, MåBra

Läs mer:

Varningslistan: 15 vanliga kroppsbesvär vid stress

9 tecken på stress som du ska ta på allvar

Karin Adelsköld: Jag är trött på alla supersmala fitnessprofiler

Testa vår kurs:

Utvald läsning