HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Så stoppar du hjärtklappningen – med 3 enkla knep

01 jul, 2020 
Ibland kan hjärtklappning komma som en blixt från klar himmel, trots att man är frisk och lever hälsosamt. Men det går att lugna ett oroligt hjärta – de här knepen rekommenderas av läkare!
Annons

Att hjärtat plötsligt rusar och slår extraslag är skrämmande. Men ofta beror det på en harmlös ”hicka” i hjärtrytmen som kan vara kopplad till såväl känslor som olika situationer och naturliga, fysiska reaktioner:  Vissa får hjärtklappning just innan de ska somna, andra när de reser sig upp efter att ha stått framåtböjda en stund.

Hjärtklappning är också en normal reaktion på stress.  Vår stenåldershjärna uppfattar nämligen stress som ett osynligt hot och aktiverar därför vårt inbyggda larmsystem. Det förbereder oss för att kunna fly undan hotet  – bland annat genom att pumpa ut adrenalin som får hjärtat att slå fortare.

3 metoder som stoppar hjärtklappningen

Men vi kan faktiskt lugna vårt larmsystem – och hjärtslagen – på egen hand. De här knepen lärs ofta ut av läkare till personer med oförklarlig hjärtklappning. Det gemensamma med dem är att de alla påverkar vagusnerven, en stor nerv som är kopplad till automatiska kroppsfunktioner som andning, puls, blodtryck och hjärtrytm.

Annons

Valsalvas manöver

Så här gör du: Ta ett djupt andetag, nyp tag om näsan med fingrarna och stäng munnen. Försök sedan att andas ut med tvång genom näsan, ungefär som när du snyter dig eller tryckutjämnar vid lock för öronen.

Krysta

Så här gör du: Det här är ett annat sätt att göra Valsalvas manöver. Du sätter dig helt enkelt på samma sätt som om du skulle bajsa och spänner magmusklerna samtidigt som du krystar med anus.

Kyl med kallvatten

Så här gör du: Kallt vatten kan lugna hjärtslagen indirekt genom vagusnerven. Testa att doppa ansiktet i ett handfat med kallvatten eller spola kallt vatten över handlederna. Du kan också dricka ett stort glas isvatten.

 

8 saker som orsakar hjärtklappning

Ett annat sätt att minska risken för att hjärtat rusar är att undvika sådant som triggar hjärtat. Här är några exempel:

  • För mycket kaffe eller energidryck med koffein
  • För mycket alkohol
  • Nikotin
  • Stress, ångest, oro

Hjärtat kan också slå snabbare av de här vanliga orsakerna:

  • Du har vätskebrist
  • Du håller på att bli förkyld och har feber
  • Dina hormoner svänger, till exempel vid graviditet eller klimakteriet
  • Ditt blodsocker ligger lågt

Om du får plötslig och oförklarlig hjärtklappning tillsammans med yrsel, bröstsmärta och andnöd ska du alltid söka hjälp!

Källor: Harvard Health Publishing mfl

Foto: TT

Läs mer: 

Så känner du igen en farlig hjärtrusning!

Därför får du hjärtklappning på natten – och så vet du om det är farligt

Därför är det dåligt för hjärtat att träna för mycket

 

Annons