Så smittar lössen – och så blir du av med dem

Hälsoverktyg

Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Recept
Veckans meny
Nyhetsbrev

Huvudlöss brukar vara ett vanligt inslag hemma hos många barnfamiljer när hösten kommer. De små krypen lever av människoblod och förflyttar sig längs våra hårstrån. Däremot kan de inte hoppa eller flyga, vilket innebär att det är en relativt liten risk att man ska bli smittad via borstar, kammar eller mössor. Lösen behöver näring från hårbotten och klarar sig bara något dygn utan den.

Läs också: Löss – 10 saker du inte visste

Så att lössen skulle spridas via mössor på förskolan eller via sängkläderna hemma är ganska otroligt. I stället smittas man framför allt genom direktkontakt, det vill säga huvud mot huvud.

Mest aktiva under sommaren

Apoteken ser ofta en ökning av lusmedel och luskammar i augusti och september, men det är faktiskt under sommaren – då lössen är som mest aktiva – som det är störst risk för smitta. Man märker oftast lössen genom att det börjar klia i hårbotten, men ibland kan man ha löss utan att det kliar. Ofta upptäcker man inte lössen förrän efter fyra till sex veckor efter smittotillfället.

Läs också: Undvik vägglöss på semestern – tips för hotellet

Lössen är en till tre millimeter långa. De är genomskinliga och färger varierar – från grå och brun till svart eller röd, beroende på när de sugit blod.

Det säkraste sättet att upptäcka löss är med hjälp av en luskam. Välj helst en kam som har en så kallad CE-stämpel, det betyder att den är uppfyller EU:s säkerhetsregler. Tänderna på kammen ska vara styva och sitta tätt. Använd helst en ljus kam, då syns lössen bättre.

Kamma på vitt underlag

Kamma noga igenom håret, från botten och längs med hela hårstrået. Det är en god idé att ha ett vitt underlag, som ett papper eller ett lakan. På så sätt ser du lättare lössen när de faller av.

Läs också: 6 vanor föräldrar till framgångsrika barn har gemensamt

Titta också efter lusägg i hårbotten. De ägg som innehåller en blivande lus är mörka, medan de ägg som är tomma ofta är ljust mjölkvita, ovala och en millimeter stora. Har du bara tomma ägg behöver du inte genomgå en lusbehandling, ägget försvinner när hårstrået växer.

Så här ska du göra om du eller ditt barn har fått löss:

  • Kamma igenom håret noga med en luskam.
  • Behandla med lusmedel. Välj i första hand en så kallad medicinteknisk produkt som innehåller silikonolja. Använd produkten enligt instruktionerna på förpackningen och skölj sedan ur.
  • Om den medicintekniska produkten inte hjälper, kan du använda ett receptfritt läkemedel som också finns på apoteket. Det brukar krävas två behandlingar med åtta dagars mellanrum för att bli av med lössen.
  • Efter sista behandlingen ska du fortsätta att använda luskam två till tre gånger i veckan under två veckors tid. Personer i den nära omgivningen bör kamma lika länge för att vara säkra på att de inte smittats.
  • Om du har genomfört flera behandlingar, men fortsätter att hitta levande löss, ska du ta kontakt med din vårdcentral.

Källa: Vårdguiden 1177

Artikeln publicerades först på Allas.se.

 

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra:

Dela på: