SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Så slipper du magknip i jul – 5 smarta tips

19 dec, 2017 
Julen är en högtid för familjemys och avslappning – men också magknip. Här är några enkla knep för att slippa magont efter julbordet!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En VÄLDIGT stor del av julen är maten. Och bullarna. Och godiset. Och snapsen. Och… ja, ni fattar. Det blir lätt lite för mycket av det goda – något som inte minst påverkar våra stackars magar.

Läs också: Platt, mätt & lugn – bästa knepen för en nöjd mage! 

Här kommer därför fem enkla tips från farmaceuten Ynette Gustavsson på Kronans Apotek, för dig som inte vill ligga och kvida i soffan efter julbordet!

Ynette Gustavsson, farmaceut på Kronans Apotek.

 

1. Ät dig inte proppmätt

Om du är medveten om problemet är det lättare att hålla igen på intaget. Du kanske inte måste gå tredje vändan till julbordet? Även om du vill provsmaka allt kanske du inte måste ta så mycket av varje rätt? Eller – du kanske ska unna dig lyxen att enbart äta det du gillar bäst, och njuta av överflödet på lite avstånd?

Annons

2. Ät mer grönt

Julmaten är ofta tung och full av både fett och kolhydrater. Den ligger ofta där i magen som en sten. Gör din mage en tjänst och stick in lite frukt och grönt också. När du äter frukter och grönsaker får du i dig kostfiber som är bra för magen. Fibrerna hjälper magen att arbeta, och tarminnehållet får en smidigare konsistens. Exempel på fiberrik kost är råa grönsaker samt bröd och müsli som innehåller grovt mjöl och fröer, men även klassiska julfrukter som katrinplommon, fikon och aprikoser.

Läs också: Stor guide: Bästa boten mot orolig mage

3. Tugga noga

Vältuggad mat är lättare för magen att hantera och minskar risken för både gaser och halsbränna. Att äta långsamt gör dessutom att du hinner bli mätt och kan sluta i tid.

Tips: Googla konceptet ”mindful eating”. Passar extra bra under fridens högtid!

4. Drick mycket vatten

Ett par glas kallt vatten hjälper dig att bli mätt, och när du är mätt är det lättare att avstå från bordets frestelser. Du kanske inte ens orkar snegla på det undre lagret i chokladasken. Dessutom förbrukas en del kalorier när vattnet ska värmas upp till kroppstemperatur – win-win!

Annons

Läs också: Så blir du av med det farliga bukfettet!

Att dricka mycket vatten hjälper också kroppen att dra nytta av fibrerna i maten, vilket motverkar förstoppning och trög mage. Vissa kostfibrer löses i vattnet och bildar ett slags gelé som underlättar matsmältningen. Andra fibrer är visserligen olösliga men suger ändå åt sig vätska i tjocktarmen.

5. Gå långa promenader

Långa promenader i juletid är härligt på många sätt. Förutom att du får frisk luft, lågintensiv motion och tid för samtal, kan regelbundna promenader hjälpa dig att hålla tarmen igång och undvika trög julmage.

En sista tanke: När du står i begrepp att frossa gränslöst, stanna upp och tänk på världen en stund. Att få äta gott i sällskap av familj och goda vänner är i sig ett slags överdåd som många inte får del av. Du kanske kan njuta av det, äta lite mindre och må lite bättre? God jul!

Läs också: Lista: Bästa och sämsta maten för din mage!

Foto: IBL

 

Annons