Så ser det ut på IVA under coronakrisen – se filmen tusentals delat

Film inifrån IVA under corona

Hälsoverktyg

Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Recept
Veckans meny
Nyhetsbrev

Under coronapandemin har vi fått följa några av vårdhjältarna på nära håll. Bland annat IVA-sjuksköterskan Matilda som MåBra har skrivit mer om här.

Nu har en film som Region Östergötland har publicerat fått en enorm spridning i sociala medier. Filmen är inspelad på intensivvårdsavdelningen i Linköping och i skrivande stund har nära 400 000 personer sett filmen och nästan 2500 personer har delat den.

”På våra intensivvårdsavdelningar vårdas de personer som blir allra sjukast i covid-19. Följ med in på intensiven (IVA) på US i Linköping och hör överläkaren Anna-Karin Strand berätta om arbetet” skriver Region Östergötland i inlägget där de publicerat filmen.

I filmen får vi följa Anna-Karins dagliga jobb mitt i coronapandemin. Hon visar bland annat hur hon och hennes kollegor vänder de svårt lungsjuka patienterna med respirator för att de ska få enklare att andas och undvika trycksår.

”Jobbar jättemycket”

Hon berättar även hur arbetsbelastningen ser ut just nu.

”Vi jobbar jättemycket, men vi har en plan och alla hugger i och jobbar väldigt bra efter den planen”, säger hon.

Filmen har fått tusentals likes och hejaropen i kommentarsfältet är många. En man skriver ”När allt detta är över så får ni sjukhuspersonal se upp! Då skall gag ge er en bamsekram !!!”.

En annan passar på att ge ett tips till sjukhuset, nu när anhöriga inte får träffa sina nära och kära som är smittade: ”Ett mycket bra jobb ni gör. Tack för det. Jag har ett tips. Kan inte anhöriga tala in på band, något som den sjuke kan bli glad åt. Tillfrisknandet kanske kan gå fortare då”.

Ifrågasätter skyddsutrustningen

Men det är också en del personer som antyder att personalen i filmen bär för lite skydd mot viruset, de ifrågasätter varför de ”bara bär simpla munskydd och kortärmat”.

Personen får snabbt svar i kommentarsfältet av en läkare på sjukhuset.

Det finns olika typer av skyddsutrustning, beroende på vårdsituation och vilka mikrobiologiska organismer det gäller. Förkläden och kortärmat kombineras alltid med spritning av armar och händer. Det ger ett bra skydd för både personal och patient. Rätt använd har denna skyddsutrustning inte visat på någon smittspridning”, skriver  smittskyddsläkare Britt Åkerlind som kommentar från Region Östergötland

Här kan du se hela filmen från Region Östergötland:

Källa: Region Östergötland Foto: Skärmutklipp från Region Östergötland, TT

LÄS MER: 

Emma: Jag blev hjärntrött till följd av corona

IVA-sjuksköterskan Matilda: ”Vi bedriver krigsvård”

Forskarna: 8 sätt din vardag förändras efter coronakrisen

Dela på:

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra: