SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Så påverkas din hälsa av sociala medier

19 jul, 2016 
Sociala medier blir en allt större del av våra liv, på gott och på ont. Men hur mår vi egentligen av det ständiga bruset och den outtröttliga jakten på fler likes?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I dag är det kanske svårt att ens minnas tiden före sociala medier. Det digitala samhället har blivit en självklar del i många människor liv – och i kvinnors liv i synnerhet. Det är nämligen fler kvinnor än män som har Facebook, och kvinnor har också i genomsnitt fler vänner än män har på sociala medier överlag.

Men hur påverkas vi av detta ständiga brus från telefon, dator och läsplatta? Väger de uppenbart positiva aspekterna verkligen upp de negativa? Här har vi samlat några av de negativa effekterna som sociala medier har på vårt välmående.

Läs även: Därför kan du inte lägga ifrån dig mobiltelefonen

”Facebook-depression”

Ja, det är sant. I Journal of Social and Clinical Psychology publicerades en studie som kopplar just Facebook med depressiva symtom. Det största problemet är att man jämför sig med andra, så kallad social jämförelse om man ska använda psykologins termer. Social jämförelse är ett resultat av personens begär att bli accepterad och tas emot på ett fördelaktigt sätt i en grupp. För att passa in iakttar och utvärderar individen vad gruppen verkar gilla i avsikt att nå acceptans. Detta kan leda till depressionssymtom och i förlängningen isolation, enligt forskarna.

Annons

Sömnproblem

Vårt outtröttliga behov av att ständigt kolla våra sociala medier har visat sig leda till sömnbrist. Surfplattor och smartphones i allmänhet – och sociala medier i synnerhet, är bidragande orsaker till att svenskarna sovvanor har förändrats till det sämre de senaste åren. Det visar en studie av Yougov som försäkringsbolaget If har beställt. Hela 36 procent av dem som svarade på enkäten upplever att de sover mindre i dag än för fem år sedan, och 61 procent använder plattan eller mobilen i sängen efter att de har gått och lagt sig.

Läs mer: Ny studie: Sängsurfandet ger oss sömnproblem

Ensamhet

Hur många sociala medier-vänner du än har känner du dig mindre ensam när du väl loggar ut från Facebook. Det visar rön från The Happiness Research Institute i Danmark. Deltagarna i studien som undvikit att logga in på det sociala nätverket rapporterade att de kände sig mer nöjda med livet, mer entusiastiska och mindre deppiga efter sju dagars Facebook-detox.

Annons

Läs mer: Gör en Facebook-detox och bli lyckligare

Stress

Nästan 50 procent av oss upplever att vi har för mycket skärmtid på fritiden, enligt en undersökning från Telenor. Åtta av tio känner ett behov att svara direkt på mejl och sms, trots att det tar mellan 5 och 20 minuter att hitta tillbaka till koncentrationen igen. Och i genomsnitt tittar vi i mobilen 150 gånger per dag. Detta har lett till att allt fler känner sig stressade och mår sämre.

Läs mer: Mobilen gör dig mer stressad än du anar

Relationsproblem

Huffington Post har tidigare rapporterat om en studie som visar att Facebook ökar svartsjukan i romantiska förhållanden. Bilder på din käresta tillsammans med ett ex, nya kontakter som gör dig misstänksam – och varför gillar den där kvinnan allt min man lägger upp egentligen? Allt blir synligt och öppet för tolkning som kan leda till slitningar i förhållandet.

Mindre tid för dagdrömmar

Annons

Tiden för dagdrömmar har krympt i takt med de smarta telefonernas framfart, dagdrömmar som kom till oss naturligt förut när vi väntade på bussar, eller satt på tåget och lät tankarna vandra lite som de ville.

– Den här ställtiden är oerhört viktig för oss, tror jag. Det finns studier som visar att hjärnan går in i ett unikt kreativt läge, som vi bara får tillgång till när vi dagdrömmer. Och där vi kan landa i nya reflektioner kring saker och ting, se samband och mening, säger Pontus Wasling som är hjärnforskare och läkare på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Källor: Forbes, Womens health, Huffington Post

Läs även: Barnpsykologen: Föräldrar, lägg ner mobilen vid matbordet!

Annons