HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Så påverkar sol och värme coronaviruset

19 maj, 2020 
Äntligen sol och värme i sikte – och det kan bromsa in smittspridning av coronaviruset. Men sol ger oss också D-vitamin, som kopplas till en lindrigare infektion. Så ut och njut – men fortsätt hålla avståndet!
Annons

Många hoppas att vi går mot bättre tider nu när vädret vänder och solen tittar fram. Och det finns faktiskt visst stöd för att fint väder kan bromsa coronavirusets framfart. Andra, liknande coronavirus trivs nämligen inte så bra i värme.

– Det här är ett luftburet, droppsmitteburet virus, och nästan alla andra liknande virus är känsliga för värme och hög luftfuktighet. Vi kan förvänta oss att det här viruset uppträder på samma sätt, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, i en artikel i Svenska Dagbladet.

Rådet: Fortsätt hålla distansen

Många virus har en tydlig säsongsvariation och är som mest aktiva på vintern. De tappar sedan farten allt mer under våren. Och det är troligt att coronaviruset fungerar på samma sätt.

– Högre temperaturer bromsar smittspridningen i viss mån – men troligtvis inte tillräckligt för att stoppa den helt, säger Niklas Arnberg.

Han får medhåll av Nicklas Sundell, specialistläkare i infektionssjukdomar på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Han har skrivit en avhandling om hur virus påverkas av väder.

Annons

– Vi vet inte riktigt hur viruset kommer att bete sig men jag tror att vi får leva med en låggradig epidemi under sommaren, säger han i Sveriges Radios Vetenskapsradion.

Han menar att vi därför får fortsätta hålla distans till varandra – och där är vackert väder en fördel. Då vistas vi mer utomhus där det är lättare att hålla avstånd. Man har sett att regn gynnar virus just eftersom vi umgås mer inomhus då.

Så mycket sol behövs för att bilda D-vitamin

En annan viktig faktor är det D-vitamin som bildas i kroppen när vi är ute i solen. Forskning visar att D-vitamin skyddar mot luftvägsinfektioner rent allmänt. Enligt nya rön kan D-vitaminbrist ge en svårare covid-infektion, om man smittas.

– Men det är viktigt att betona att det saknas bevis för att D-vitamin skyddar mot just covid-19. Men det är inte orimligt att det kan finnas positiva effekter med tanke på att D-vitamin kan ha visst skydd mot andra luftvägsinfektioner orsakade av virus, säger Peter Bergman, docent vid Karolinska Institutet, i en intervju i Dagens Nyheter.

För att få i sig sitt dagliga D-vitamin räcker det med att delar av huden blir solbelyst cirka en kvart per dag under våren och sommaren. Är man mörkhyad och bär heltäckande kläder kan det behövas D-vitamin som kosttillskott.

Foto: TT

Läs mer: 

Forskare utreder samband mellan D-vitaminbrist och corona

Corona: 6 tips för att behandla dig själv hemifrån

6 härliga bevis på att trädgårdsarbete är bra för din hälsa

 

Annons