SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Så mycket påverkar din ålder hur fertil du är

20 mar, 2018 
AvMina Gilbertsson
Din fertilitet påverkas av din ålder – så ska du tänka om du vill bli gravid.
Rätt och fel tid att skaffa barn är helt individuellt – men din ålder kan påverka en hel del. Vi reder här ut hur kvinnans fertilitet ser ut genom åren.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Trots att det har forskats otroligt mycket kring fertilitet finns det fortfarande oklarheter kring ämnet. Doktor Alex García Faura från fertilitetskliniken Institut Marquès beskriver för Netdoctor vad som händer med fertiliteten – i olika åldrar.

Är du i 20-årsåldern?

Utifrån ett biologisk perspektiv är kvinnans kropp som mest fertil i 20-årsåldern. Det beror på att mensen ofta kommer regelbundet och att äggen är av högsta kvalité. Det faller sig därför naturligt att det är lättast att bli gravid i den åldern. Generellt sett har kvinnor i 20-årsåldern mer energi, en bättre fysisk kondition och kan återhämta sig snabbare efter förlossningen. Bäckenbotten är även som starkast. Om man endast ser graviditeten ur ett medicinskt perspektiv är det bäst att skaffa barn nu, men det är mycket annat som också spelar in. Kvinnor i 20-årsåldern läser förmodligen på universitetet eller ska inleda sin karriär. Det kan betyda att man inte är redo att skaffa barn – av ekonomiska eller känslomässiga skäl.

Annons

Läs också: Höggravida mamman hyllas för sina gravidfoton

Är du i 30-årsåldern?

Likt allt i kroppen åldras även dina äggstockar. Det är ingen större skillnad på äggen fram till 35-årsåldern. Men därefter försämras kvaliteten sakta men säkert. Vilket innebär att fertiliteten sjunker och det blir svårare för kvinnan att bli gravid – även genom insemination.

Samtidigt finns flera fördelar med att skaffa barn i 30-årsåldern. Generellt sett brukar kvinnor i den åldern ha en mer hälsosam livsstil och en stabilare tillvaro.

Är du i 40-årsåldern?

Kvinnor i karriären skaffar ofta barn senare i livet. Det är såklart viktigt att vänta med att skaffa barn tills man känner sig redo, men det man kanske inte känner till är att det är betydligt svårare att skaffa barn i 40-årsåldern. Mensen blir mer oregelbunden ju närmare klimakteriet kvinnan kommer och det blir därför svårare att bli gravid. Dessutom ökar risken att drabbas av missfall.

Annons

Läs också: Då ska du bli gravid för att få smarta barn

Är du i 50-årsåldern?

De flesta kvinnor går in i klimakteriet i slutet av 40-årsåldern eller i början av 50-årsåldern. Det betyder att det inte är helt omöjligt att bli gravid i den åldern, men det rekommenderas inte heller. En graviditet när man passerat 50 år ökar risken för missfall och potentiella fosterskador ytterligare.

Oavsett när du väljer att skaffa barn är det viktigt att  upprätthålla en hälsosam livstil. Har det gått ett år utan att du har blivit gravid? Då kan det vara dags att söka hjälp.

Källa: Netdoctor   Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Annons