FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Så många kalorier bränner du när du tänker

13 nov, 2019 
Kvinna i soffa som tänker – och bränner kalorier.
Din hjärna är ett energislukande organ. Det betyder att du bränner en hel del kalorier enbart när du tänker. Så frågan är: Kan man gå ner i vikt genom att tänka lite extra? Vi reder ut!
Annons

Trots att hjärnan bara utgör två procent av vår kroppsvikt, slukar den massor av energi. Den står för cirka 20 till 25 procent av hela kroppens energiförbrukning – oavsett om du sitter i tv-soffan, löser ett komplicerat matematiskt problem eller sover. På en dag förbränner hjärnan hos en genomsnittlig kvinna mellan 350 till 450 kalorier, visar forskning.

De bränner 6000 kalorier per dag – på en stol

Men vad händer om vi sätter hjärnan i extra hårt arbete, ökar kaloriförbrukningen då? Svaret är ja. Forskning har visat att en schackspelare kan bränna uppemot  otroliga 6000 kalorier på en dag – utan att resa sig upp ur stolen. Det är tre gånger så mycket som en vanlig människa bränner på en dag. Under en tiodagars schackturnering tappar en spelare ungefär fem kilo, om man spelar fem matcher på en dag.

Frågan är är om vanliga människor också kan gå ner i vikt genom att sätta hjärnan i arbete? Då är svaret tyvärr: Nja. Visserligen ökar hjärnans energiförbrukning när vi håller på med komplicerade och tankekrävande uppgifter. Jobbigast för hjärnan är det att lära sig helt nya saker, till exempel att spela ett instrument.

Annons

Vi äter mindre när vi tänker

När vi börjar med att lära in något nytt bränner hjärna fler kalorier men efterhand, när uppgiften blir lättare, går förbrukningen ner. Kaloriförbrukningen ökar alltså men det är så marginellt att vi troligen inte kan banta med ren tankekraft, i alla fall inte i någon större omfattning. Däremot kan resultatet av att man fokuserar hårt på att lösa en uppgift göra att man glömmer bort att äta, och det kan bidra till att man går ner i vikt.

Foto: TT

Läs mer: 

Anders Hansens 3 bästa tips för att få hjärnan att må bra

Sov dig ner i vikt – så funkar smalhormonet

Avokado är bra för hjärnan

 

Annons