SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Så lite socker bör du äta om dagen

21 maj, 2022 
socker i mat - juice, flingor och glass
Det finns väldigt mycket dolt socker i mat idag. Som i processad mat som vi köper i hel- eller halvfabrikat. Men i innehållsförteckningen heter det ofta något annat. Vi får lätt i oss mer socker än vad som är bra för oss – så här säger rekommendationerna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Socker, glukos, dextros, fruktos, sackaros ... Det finns många namn på socker och olika typer av sockerarter. När vi går igenom en innehållsförteckning kan det vara svårt att upptäcka alla varianter om man inte har stenkoll på alla namn.

Genom sockret får vi i oss mycket energi men däremot ingen som helst näring. Det vill säga ingenting som är bra för oss med gott om bränsle. Energi som många av oss lätt kan få i oss för mycket av. Socker är ingenting vi behöver.

Se även: Så blir du sockerfri på 7 dagar

Så blir du sockerfri på 7 dagarBrand logo
Så blir du sockerfri på 7 dagar

Rör vi oss inte tillräckligt mycket för att göra oss av med energin, kommer vi istället lagra in det som fett.

Enligt WHO bör vi inte äta mer än 25 gram socker per dag

Enligt nordiska näringsrekommendationerna bör mindre än 10 procent av den totala energin vi äter komma från socker, cirka 50 gram om dagen för en vuxen människa.

Annons

Världshälsoorganisationen,WHO, säger att sockerintaget gärna kan ligga under fem procent av energin, då gäller istället runt 25 gram om man är en vuxen person som äter 2 000 kcal på en dag.

Mycket socker finns dold i mat. Här är lite mer uppenbara exempel som var och en innehåller 25 gram socker, som listas i boken Fejkmaten av vetenskapsjournalisten Ann Fernholm.

8 exempel på vad som innehåller 25 gram socker

  • 8 sockerbitar
  • 2,5 dl juice
  • 5–10 bitar godis
  • En stor glasstrut
  • 5 Singoalla-kakor
  • 2,5 dl läsk
  • 2 Delicatobollar
  • 45 gram mjölkchoklad

Men det finns fler röster som tycker till i den här frågan. Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet har till exempel efter en större vetenskaplig genomgång dragit slutsatsen att det inte finns någon säker gräns för hur mycket fritt och till- satt socker vi kan äta.

Men de menar att det verkar som att ju mindre socker vi äter desto bättre verkar det vara för oss. Det här ska bero på att sockerkonsumtion och sjukdomar tycks hänga ihop, skriver Ann Fernholm.

Striktare regler för marknadsföring av livsmedel

Nyligen ändrades reglerna kring hur man får marknadsföra mat. Man får inte längre påstå att mat påverkar hälsan positivt på något sätt utan att kunna bevisa att det verkligen stämmer.

Namn på varor som antyder att man blir piggare eller starkare av att få i sig produkten måste kunna backas upp. Annars får man ändra produktnamnet.

Det finns en hel del regler kring mat och märkning. Bland annat ska alla ingredienser redovisas. Eventuella allergitriggare ska synas extra tydligt. Produkten måste också ha bäst före datum.

Foto: TT

Annons