Så låter du bli att röra ansiktet – och bli smittad av corona

Ung blond kvinna kliar sig i högra ögat med handen

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Vill du slippa bli smittad av coronavirus – eller andra obehagliga infektionssjukdomar? Då ska du sluta röra dig i ansiktet.

Det gör detsamma hur många ansiktsmasker, handskar och skyddande fodral du sätter på dig. Är du där och gnuggar dig i ögonen, pillar dig vid munnen eller petar dig i näsan är risken ändå stor att du för över virus från ytor du rört vid, till dig själv.

När MåBra skrev om doktor Michael Mosleys råd hur man skyddar sig från virussmitta på resan, var det något han hela tiden återkom till. Tvätta händerna ofta – och sluta pilla dig i ansiktet.

Det här är lättare sagt än gjort, eftersom det här är något som vi gör omedvetet. Så här är några knep du kan ta till för att sluta röra vid ansiktet:

Ha näsdukar lätt tillgängliga

Försök bli medveten om ditt beteendemönster. När du är på gång att klia dig eller justera glasögonen – ta en näsduk och använd den som skydd mellan handen och ansiktet.

Näsdukarna är också bra att ha till hands om det kliar i näsan, så behöver du inte nysa rakt ut.

Identifiera din triggers

Vad är det som gör att du rör vid ansiktet? Försök att fundera på vid vilka tillfällen du är där och pillar. Då blir det lättare att förebygga beteendet.

Om du till exempel gnuggar dig i ögonen för att de är torra, kan du använda ögondroppar. Om du har linser som gör ögonen irriterade – använd glasögon istället.

Att använda ansiktsmask kan också ha en viss effekt eftersom den hindrar dg från att röra vid munnen och näsan – men då gäller det att du inte är uppe vid ögonen och far.

Se till att göra något annat med händerna

Genom att krama en stressboll hindrar du händerna från att fara iväg och göra något olämpligt – som att klia i ansiktet.

Ett annat tips är att använda parfymerad tvål eller handcrème. Parfymen kan fungera som en varningssignal, när du för upp handen mot näsan märker du vad som är på gång och kan hejda dig.

Sminka dig

En studie visade att kvinnor som bar make up rörde vid sid ansikte mer sällan än de som var osminkade. Teorin är att de var rädda att kladda till sminkningen och därför undvek att vara där och peta. Att sminka sig skulle alltså kunna vara en bra idé i influensatider.

Försök att inte oroa dig

Men kanske viktigast av allt: Försök att inte tänka för mycket på att du kan bli smittad och hur du håller på med händerna. Det leder bara till att du blir stressad, vilket i sig inte är bra om man vill undvika att bli sjuk.

– Stress påverkar immunförsvaret och ju mer stressad du blir desto mer minskar du kroppens förmåga att bekämpa infektioner, säger Stew Shankman, professor i psykiatri och beteendevetenskap vid Northwestern University till New York Times.

Det viktigaste är trots allt att tvätta händerna ordentligt och ofta – och då gäller det att använda tvål, gnugga ordentligt och hålla på i 30 sekunder.

Källa: New York Times

Läs mer:

Kan mitt postorderpaket vara coronasmittat och 11 andra frågor om viruset

Coronaviruset – 10 myter vi måste sluta sprida

Coronaviruset – törs man resa och hur stor är dödligheten?

Senaste nytt om Coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Vad är status på smittspridningen, varför är viruset farligare för män än kvinnor och vad är skillnaden mellan vanlig influensa och corona? Här har vi samlat alla artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Redaktionens tips
Dela på: