Så länge överlever coronavirus på din mobil

För att inte sprida det pågående coronaviruset är det viktigt att tvätta händerna länge, hosta och nysa i armvecket. Men hur länge kan viruset överleva på ytor egentligen?

Enligt en tysk studie kan det överleva en längre tid på olika ytor av material som metall, glas och plast, rapporterar Oprah magazine.

Lever upp till 9 dagar

Och vad är det så många använder varje dag som är gjort av de här materialen – jo mobilen, som vi ofta har nära vårt ansikte dessutom. Viruset kan leva upp till nio dagar på de olika materialen. En enskild partikel kan inte leva särskilt länge, men om det är en större mängd överlever det längre, skriver Ny teknik.

Oprah magazine skriver vidare att det behöver inte vara en direkt nysning på telefonen som gör att smittan hamnar där. Utan det kan överföras från ett material till ett annat. Så om man har tagit på ett dörrhandtag där smitta kan finnas och sedan på sin mobil – så kan det ha överförts mellan sakerna.

Så minskar du smittrisken

För att skydda sig själv från sin mobils potentiella smittorisk bör man vara noga med att desinficera den. Enligt Ny teknik kan man döda viruset med sprit, tvål eller annat fettlösande medel.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det ännu inte klart om coronaviruset kan smitta via indirekt kontaktsmitta, det vill säga spridning via droppar som landat på ytor eller föremål. Men de uppmuntrar till god handhygien.

Senaste nytt om Coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Kan postorderpaket bära på smitta, finns coronavirus i mat och vilka ingår i riskgrupperna? Här har vi samlat alla artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Utvald läsning