Så kommer du att kallas till vaccination – det här gäller i din region

läkare ropar upp patient i väntrum

Videon kunde inte hittas

Just nu är coronavaccineringen av personer på landets äldreboende i full gång. Sedan är det 70-plussarnas och riskgruppernas tur. Först därefter är det dags för den breda befolkningsmassan. Sannolikt kommer det att dröja till april-maj innan det är dags.

– Hur man ska boka in sig på sin vaccination kommer att se olika ut i de olika regionerna. Vi vet inte ännu hur det kommer att se ut, men det kommer med mer information längre fram, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, Sveriges kommuner och regioner.

Det är alltså de enskilda regionerna som bestämmer hur massvaccineringen kommer att utföras. Förutom sjukhus och vårdcentraler kommer vissa kunna ta företagshälsovården och befintliga vaccinationscentraler till sin hjälp. Andra kan komma att upprätta särskilda större, tillfälliga vaccinationsplatser.

Man få själv boka tid för vaccinering

– Man kommer att få boka en tid för sin vaccination. Detta för att undvika trängsel. Men det här är inget man kan göra ännu, säger Emma Spak.

Samtliga regioner kommer att lägga ut gemensam information på 1177.se Vårdguiden när det är dags för tidsbokning för den breda massan.

Man får själv hålla koll på vad som gäller där man bor. Det kommer alltså sannolikt inte att komma en kallelse på posten, förutom möjligen i undantagsfall, om någon region beslutar det.

– Men det kommer också att gå ut information på andra sätt, även om vi inte vet exakt hur det kommer att se ut.

Se upp för bedrägeriförsök – tänk på det här

Emma Spak varnar också för att det redan nu förekommer bedrägeriförsök. Bedragare ringer upp och säger att de ringer från Vårdguiden. De ber om bank-ID eller kreditkortsnummer för att man ska få registrera sig för sin vaccination.

– Regionerna ber aldrig om kreditkortsnummer eller bank-ID. Man ska aldrig lämna ifrån sig det om man blir uppringd. Dessutom kommer vaccinationen att vara gratis. Blir man uppmanad att betala handlar det alltså om ett bedrägeriförsök.

Det här kan du tänka på om någon sms:ar eller ringer dig om vaccination:

  • 1777 Vårdguiden på telefon ber dig aldrig att identifiera dig med e-legitimation i samtal om vaccination mot covid-19.
  • Det är gratis att vaccinera sig mot covid-19. 1177 Vårdguiden på telefon tar aldrig betalt med Swish.
  • 1177 Vårdguiden skickar inte kallelser till provtagning.

Liknande bedrägeriförsök har även gjorts där andra myndigheter påstås vara avsändare, till exempel Folkhälsomyndigheten.

Foto: TT