HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

6 smarta tips – så kombinerar du familjeliv med karriär

23 maj, 2014 
Så får du tid med både jobb och familj.
Att vara förälder är ofta lika krävande som ett heltidsjobb. Hur pusslar man egentligen ihop tiden för att hinna med både arbete och familj? Här är knepen som hjälper dig på vägen!
Annons

I dag kombinerar de flesta föräldrar familjelivet med jobb och karriär, vilket lätt leder till stress. Ofta håller vi tusen bollar i luften samtidigt och kämpar vidare, och tänker att det snart kommer lugna ner sig – eller bli bättre sen. Men den tiden kommer oftast inte. I takt med att barnen blir äldre dyker nya saker upp att engagera sig i, och arbetsuppgifterna på jobbet brukar ju sällan ta slut.

Coachen, krishanteraren och föreläsaren Elizabeth Gummesson har skrivit boken ”Good enough för föräldrar”, som ska ge föräldrar trygghet, styrka och harmoni med hjälp av handfasta tips och råd. Här är hennes bästa tips till föräldrar som sliter för att hinna med både barn och karriär:

1.    Om du vill göra karriär – stå för det!

Det är inget fel med att vilja nå sina mål trots att man blivit förälder. Det jobbigaste brukar vara att försöka låtsas som att jobbet inte betyder så mycket för dig som det faktiskt gör.

Annons

2.    Om du inte vill göra karriär – stå för det!

Alla måste inte drömma om att lyckas på jobbet. Trivs du bra med att gå hemma, eller arbeta bara för att få en inkomst, är det helt okej. Våga erkänna det för dig själv och andra så kommer du känna dig tryggare med ditt val.

3.    Ta inte jobbet så fruktansvärt allvarligt

Måste du verkligen skicka iväg det där jobbmejlet i exakt den här sekunden? Nej, troligtvis går det lika bra om du väntar lite och istället ger barnen uppmärksamhet om de behöver. Låt var sak ha sin tid.

4.    Krångla inte till det

Ibland krånglar vi till saker i onödan och gör de svårare än de faktiskt behöver vara. Försök att göra allt runt omkring dig så enkelt det bara går, så blir det lättare att sköta både familj och arbete.

5.    Var närvarande på jobbet

När du jobbar gör du bäst i att fokusera på arbetet. Släpp det dåliga samvetet – du kan ändå inte passa ungarna just nu.

6.    Var närvarande hemma

Samma sak här – du kan inte styra jobbet hemifrån. Var i nuet så får du ut det bästa av båda världar.

Källa: ”Good enough för föräldrar” av Elizabeth Gummesson

AV: Linnea Bjärle

Läs mer:

Therese Albrechtson: ”Kvinnor måste kunna ha barn OCH göra karriär”

Enkla tips för hur du skapar med kvalitetstid med familjen

Vill du byta bana? 11 tips som gör karriärbytet enklare

Annons