Så kan du sticka och måla bort din stress!

kvinna som stickar

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Vi lever i en konstrastrik tid. Å ena sidan har vi fullt upp med mejl, Facebook och Netflix. Å andra sidan upptäcker allt fler njutningen med att färglägga målarböcker, sticka och brodera och hänge sig åt komplicerade mönster och beskrivningar.

Sysslor som på många sätt blir varandras motsatser – och kanske är det precis därför. Att möta en stressig vardag med en hobby som får oss att slå ner på tempot och använda våra händer på ett mer handfast sätt är bra för oss och vår hjärna.

Psykologen Neela Maria Sris kallar trenden Slow living, långsamt leverne.

– Vi lever i en värld av möjligheter men också i en tid där det ställs mycket krav på oss. Vi ska hela tiden prestera och blir alltmer stressade. Därför behöver vi en plats där vi kan dra oss tillbaka, reflektera och få ro.

Har lugnande effekt

Neela Maria Sris har specialiserat sig inom mindfulness.

Danskan June Thomsen har skapat sin egen mindfulness med hjälp av stickning, så kallad stickfulness.

– Du kan inte snapchatta när du räknar maskor, förklarar June Thomsen, som öppnat en egen butik på nätet, där hon och andra stickfantaster kan byta mönster med varandra och där hon också säljer handfärgade garner till både tjocka och tunna stickor.

June ägnar all sin tid åt stickningen.

– Förutom att det är fantastiskt att vara kreativ gör stickningen oss lugnare. Den skapar en slags meditativ känsla, som får vår vilopuls att gå ner och hjärnan att slappna av, det är vetenskapligt bevisat.

Målarböcker gör succé

För den som tycker det är svårt att sticka kan trenden att färglägga målarböcker vara ett alternativ. Målarböcker för vuxna ligger högt på bokhandlarnas lista.

Enligt psykologen Neela Maria Sris är det framför allt upprepningen och förutsägbarheten som gör den här formen av hobbyer så populära och avstressande.

– Upprepning och förutsägbarhet gör oss lugna. Samtidigt tränar vi vår koncentrationsförmåga när vi arbetar med händerna.

Målarböckerna kan också hjälpa till att skingra tankarna, men det är stor skillnad på böckerna, menar psykologen Sris.

– Mandalas klassiska cirkelmönster (abstrakta mönster som inte föreställer något) har en bevisad lugnande effekt på våra sinnen. Men jag är inte säker på att man får samma effekt om man färglägger bilder på kända människor, som vissa målarböcker har.

Oavsett vilken form av handarbete du ägnar dig åt, får du en snabb energipåfyllnad, en slags quick fix. Men Neela Maria Sris använder ogärna uttryck som stickfulness eller bildterapi.

– Riktig bildterapi handlar om att måla fritt efter sina tankar. Att färglägga sidor i en målarbok kan vara en bra avledningsmanöver från tankar som gör dig stressad eller bekymrad, men det är ingen terapi där problemen är i fokus. Vid mindfulness låter du tankarna passera med öppenhet och acceptans, men det är inget du kan räkna med ska ske när du sitter och stickar eller målar.

Det är mycket upp till dig själv vad du får ut av din hobby. För en del handlar stickning om att producera, och för de som ritar och målar kan det vara viktigt att det är perfekt. I gengäld är stickning enklare att ta till än meditation som kräver träning och kan vara förknippat med något mystiskt och religiöst för en del.

Stickning skapar pauser

En annan som också upptäckt glädjen med att sticka är bloggaren Astrid Munksgaard. För henne handlar det dock inte lika mycket om stickfulness som behovet av att prestera.

– Jag är en produktiv människa som tycker om att se resultat av det jag gör.

Men genom sin blogg har hon fått kontakt med andra stickfantaster och insett, precis som Neela Maria, att för många handlar stickning om upprepning och förutsägbarhet.

– En del använder samma mönster om och om igen, medan jag själv helst vill ha ett nytt varje gång.

Men även för Astrid kan stickningen skapa välbehövliga pauser.

– Det är den ultimata avslappningen, när jag får sitta helt för mig själv och sticka. Det har både en fysiskt och psykiskt lugnande effekt på mig. Min andning ändrar sig och efteråt har jag fått ny energi för att orka möta världen igen. Men jag tar också med mina sticktillbehör i sociala sammanhang, när jag behöver få en stund för mig själv. Eller så kan jag sitta sticka under ett föredrag, om jag vet att det inte stör min omgivning.

Fotnot: June Thomsens nätbutik för stickfantaster finns på www.yarnlovers.dk

Av Pia Melander Guilbert
Foto: TT

LÄS MER:

3 underbara hälsofördelar för dig som stickar

Här är kattklippen som hjälper dig att stressa ner

Mindfulness i vardagen: 7 härliga tips!

Redaktionens tips
Dela på: