Artikeln innehåller reklamlänkar
FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Så kan du göra ditt kök mer klimatsmart – 8 smarta tips!

16 okt, 2020 
AvJohanna Svan
Det finns enkla sätt att spara både energi, pengar och miljö i köket. Vi har samlat våra bästa tips på hur du snabbt kan bli mer klimatsmart med små medel!
Annons

Videon kunde inte hittas

En tredjedel av en persons klimatavtryck kommer från maten. Och sedan handlar det bland annat om plastförbrukning, energiförbrukning, vattenförbrukning…

Set från Stenfors.

Men det finns en hel del du själv kan göra för att minska din påverkan på planeten.

Så blir du klimatsmart i köket – 8 tips!

1. Välj stekpanna av gjutjärn i stället för teflon. Gjutjärn håller länge och behöver bara lite kärlek i form av rengöring med borste och salt och sedan insmörjning med matolja.

Här är en gjutjärnsstekpanna från Le Creuset, med trähandtag. Läs mer och köp här! (reklamlänk)

Gjutjärnsstekpanna från Le Creuset.
Gjutjärnsstekpanna du kan köpa på Cervera.

2. I kokboken No waste, just taste lär kocken Karin Sundgren oss att ta vara på överblivna råvaror och laga god mat – med mindre svinn. Hennes motto är att det går att vara både miljöhjälte och mästerkock.

Annons

Här kan du läsa mer och köpa boken (reklamlänk)

No Waste just taste

3. Plastbanta. Se över vad som kan bytas ut. Byt till träredskap och återanvänd glasburkar till förvaring istället för att köpa plastburkar exempelvis. Här är ett bestickset med tre träredskap från Stenfors, läs mer och köp här. (reklamlänk)

4. Snålspolande kranar. Genom att byta till en snålspolande kran kan du minska din vattenkonsumtion med upp till 50 procent.

5. Håll koll på kastrullen. Visste du att energiförbrukningen ökar med 20 procent om kastrullen inte har samma mått som plattan på spisen? Ett annat sätt att minska energiåtgången är att alltid ha locket på när du lagar mat.

Annons

6. Välj rätt vatten. Drick kranvatten hemma och på jobbet så gör du en insats för miljön. Vatten på flaska kräver tillverkning och transporter som innebär utsläpp och avfall. Att producera och leverera en liter förpackat vatten kräver minst 300 gånger mer energi än att ta en liter vatten från kranen. Bonus: Kranvatten är billigt, 250 gånger billigare än vatten köpt vatten på flaska.

7. Ladda ner appar som minskar matsvinnet till din telefon.

8. Välj återvunna textiler. Våra handdukar är gjorda av 99% återvunnen textil och passar i både kök och i badrum.

Läs mer och köp handdukarna här (reklamlänk)

Foto: TT

Läs mer:

Årets finaste miljötrend – det här kan du göra

Vilken julgran är snällast mot miljön och klimatet? Här är expertens svar

Miljöbov i badrummet? Så här återvinner du dina skönhetsprodukter

Annons