SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Hemmajobb? Så hittar du fokus och koncentration!

19 mar, 2020 
kvinna jobbar hemma med dator och katt.
Har du svårt att hitta fokus och hålla koncentrationen när du jobbar hemifrån? Här är sju smarta tips för att göra hemmajobbet mer effektivt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Eftersom hemmiljön lätt gör att tankarna svävar iväg på annat, och ingen kollega sitter i närheten och ser vad du gör är det lätt att tappa fokus och ”bara” kolla nån sida på nätet eller plocka ut diskmaskinen. Men det blir sällan bara en kort paus, och de kan bli ganska ofta. Därför är det viktigt att sätta upp en plan och strategier att förhålla sig till, framförallt om du ska jobba hemma under en längre tid. Här är några viktiga saker att tänka på.

Sätt fasta jobbtider

Hemmajobb innebär eget ansvar på ett annat sätt än om du sitter ihop med dina kollegor. Kliv upp i tid (du har ju ändå sovmorgon eftersom du slipper göra dig i ordning och åka iväg) och sätt igång i tid. Jobba fokuserat så kan du med gott samvete slå igen datorn när kvällen närmar sig.

Rensa bort distraktioner och stäng av alla notiser som inte rör jobbet

Det här är en viktig punkt. Vill du kolla sociala medier, gör det i pauserna. Klarar du inte av att ha telefonen i närheten utan att lyfta upp den med jämna mellanrum, lägg den i ett annat rum. Och har du notiser på blir du störd hela tiden och tappar fokus på jobbet. Forskning visar att det kan ta så lång tid som 25 minuter att hitta tillbaka till flowet när du blir störd.

Annons

Ta paus ofta

När du är hemma ser du disken och vet att tvätthögen ligger där. Men du är faktiskt på jobbet. Ta det efter att du stängt ner datorn. Gör hellre några rörlighetsövningar, kolla nyheter eller ta en nypa luft under pausen.

Ta en morgon– eller lunchpromenad

Viktigt när du inte får annan naturlig motion eller kommer ut på sociala ärenden. Motion och frisk luft får igång hjärnan och fyller på med energi.

Vädra

Känner du dig seg och trött, släpp in lite frisk luft. Det gör stor skillnad.

Ät en riktigt lunch

Också en viktig punkt. Har du inte planerat ordentligt är det lätt att lunchen blir en macka eller en tallrik fil. Det kommer snart att göra dig hungrig och sugen igen och du tappar både koncentrationsförmågan och energin.

Gör några enkla rörlighetsövningar

Ärligt talat. Vi vet att vi inte ska sitta i soffan eller sängen och jobba – men vem gör inte det? Att jobba hemma ger sällan särskilt ergonomiska förutsättningar, därför är det extra viktigt att göra några enkla styrkeövningar för bål och rygg samt sträcka ut ordentligt med jämna mellanrum.

Foto: TT/Unsplash

LÄS MER:

Jobba hemifrån – tipsen som gör dig mer effektiv

Karin Adelsköld: 5 bästa tipsen till dig som jobbar hemifrån

Stjärnornas jobb innan de blev kända

Annons