SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Så här undviker du ”Margaritasjukan”

14 jul, 2017 
AvCecilia Edström
Ska du dricka drinkar som innehåller lime? Var försiktig!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Margarita! En syrlig och riktigt fräsch cocktail att blanda ihop till häng på balkongen. Cointreau, tequila, salt, is och…men stopp! Tänk dig för innan du tillsätter limejuicen och limefrukten. Vistas du i solen eller kommer att vistas i starkt solljus kan det uppstå problem. När limesaft kommer i kontakt med hud som sedan exponeras för sol kan det nämligen bli en kemisk reaktion. Den gör att huden blir superkänslig för solens UV-strålar, något som kallas fytofototoxisk kontaktdermatit eller ”Margaritasjukan”. En liknande reaktion kan också ske med saften från selleri.

– När huden kommer i kontakt med lime- eller sellerisaft tar sig saften in i hudens celler. Om man sedan vistas en längre tid i stark sol kan det leda till rodnad, brännblåsor eller inflammation, säger Liv Eidsmo forskare vid Karolinska institutet till Expressen.

Läs också: 10 fräscha och svalkande sommardrinkar

Det här är väldigt smärtsamt och vill det sig riktigt illa så kan fytofototoxisk kontaktdermatit leda till pigmentförändringar.

Annons

– Just där huden varit i kontakt med växtsaften, kan det bli droppformade skador. I ett längre perspektiv är det vanligt att området på huden får ett mörkare pigment under mycket lång tid – upp till ett eller flera år, säger Liv Eidsmo.

Foto: Katykidk, via Wikimedia Commons

Vad ska man göra om man drabbats? Vid lindriga besvär bör man använda solsyddsfaktor 50 i solen, helt enkelt behandla det som en solbränna.

Är det en värre skada så gäller kortisonkräm, och då inte en receptfri, det behövs en starkare sort. Kontakta distriktsläkare eller -sköterska för en bedömning. Har det uppstått blåsor måste man se till att de inte blir infekterade.

Som sagt, blanda gärna en Margarita i sommar, men var försiktig.

Här är receptet:
Salt

4 st limefrukt(er)

16 cl Tequila

8 cl Cointreau

6 cl limejuice

Is

1. Fukta glasets kant med en limeklyfta. Häll upp salt på ett fat eller i en skål där glaset får plats och vänd glaset så att kanten blir saltad.

2. Blanda spritsorterna med limejuicen och skaka med is i en shaker. Häll upp i glaset.

3. Frozen margarita: Mixa sprit och limejuice med is i en mixer, häll upp i glaset.

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

 

Annons