Så lär du dig att förstå din katt

5 hälsofördelar för dig som har katt
Slå på ljud

hur farsta katten

Så här lär du känna din katt:

Jama, kurra, fräsa, spinna?

När katten jamar vill den ha uppmärksamhet. Det kan röra sig om att katten vill bli utsläppt, är på lekhumör eller att matskålen är tom. Ett ängsligt jamande kan betyda att katten vill ha hjälp att ta sig ur en obehaglig situation, till exempel att den har klättrat upp för högt och vill ha hjälp ned.

Med ett mjukt kurrande vill katten meddela att den är här och vill bli uppmärksammad. Ett svagt gnyende kan innebär att katten är rädd.

Fräser katten? Då är det bäst att låta den vara i fred.

När katten spinner kan det innebära flera saker. Om den trampar med tassarna visar den att den tycker om våra smekningar – men det kan likväl betyda att katten är orolig och trampningarna är ett sätt att försöka lugna sig själv.

Är din katt väldigt pratig? Då kan det vara ett tecken på att den är döv.

Ögon

Stora pupiller visar att katten är rädd medan smala pupiller som liknar streck är ett tecken på irritation.

Öron

En katt som känner sig lugn och trygg har öronen rakt upp medan böjande öron ner mot huvudet visar på motsatsen. Det kan innebära att katten är rädd eller arg – vilket du får avgöra genom att titta på resten av kroppsspråket.

kattsprak

Hållning

Magen är kattens mest sårbara område så om en katt lägger sig på rygg visar den fullständig tillit till dig. En katt som ligger platt med tassar och svans under sig och med stora ögon kan innebära att den är skadad. Ta en titt för att se att ingenting har hänt. Det är inte ovanligt att en katt ”skjuter rygg” när den möter andra katter och hundar. Katten försöker göra sig så stor som möjligt för att avskräcka motståndaren.

Svansen

Till skillnad från hundar är en viftande svans ett tecken på att din katt är missnöjd. Däremot är en rak, högburen svans ett tecken på att den är välkomnande och intresserad av dig. Är svansen böjd? Då känner sig katten trygg. En uppburrad svans kan vara ett tecken på att katten kommer att gå till anfall medan en svans där nedre delen hänger är ett tecken på att katten både är arg och rädd.

Doft

Du har säkert märkt hur din katt har strykit sig mot dig, dina möbler och nya saker som kommer in i hemmet. Anledningen till det är för att katten har körtlar i munnen, på huvudet, kring ansiktet och vid svansroten som producerar kattens egna doftsignaturer. Katter vill nämligen att vi ska ha en gemensam doft för att känna samhörighet.

katten

Kattungar och hittekatter

Precis som med människor vill en kattunge ha mycket uppmärksamhet och bli omhändertagen på ett kärleksfullt sätt för att växa upp till en snäll katt. Men oroa dig inte, även om du har en orolig hittekatt kan den bli en trygg familjemedlem om ni ger den kärlek, respekt och tålamod.

Vill du bli vän med en katt?

Blinka då med ögonen och titta bort. Då uppfattar katten dig som snäll och att du vill den väl.

Ser du en okänd katt du vill klappa?

Klappa den från halsen och över ryggen där det inte finns så många känselorgan.

Källa: Epochtimes

Utvald läsning