FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Så länge kan coronaviruset överleva utanför kroppen

20 feb, 2020 
Coronavirus: Så länge kan det överleva utanför kroppen
Hur länge kan det nya coronaviruset överleva på hissknappar, matbord, handtag och andra vanliga ytor? Det har forskare nu hittat ett svar på - och de har också hittat det bästa sättet att döda viruset på.
Annons

Videon kunde inte hittas

Uppdaterad 22 mars 2020

En viktig pusselbit när det gäller att begränsa spridningen av coronaviruset är att veta hur länge det kan överleva utanför kroppen, till exempel när vi nyser i handen och sedan tar i ett handtag som andra människor kommer att ta i. Nu har ett forskarteam från två tyska universitet gjort en uppskattning av hur länge det nya coronaviruset 2019-nCoV kan leva på några vanliga typer av ytmaterial, som plast, metall och glas.

Hur länge överlever coronavirus?

De har också tittat på om viruset lever längre i vissa temperaturer. Genom att gå i genom ett stort antal studier gjorda på äldre typer av coronavirus, till exempel sars och mers, har man kommit fram till att 2019-nCoV har en medellivslängd på fyra till fem dagar på plast, glas och metall. Men under rätt förhållanden kan viruset leva i upp till nio dagar. Det gäller till exempel om luftfuktigheten är hög eller om temperaturen är låg.

Annons

Nu finns även en amerikansk studie publicerad i New England Journal of Medicine. Bakom undersökningen står forskare vid CDC, UCLA och Princeton University.

”Viruset som orsakar coronavirussjukdom 2019  är stabilt under flera timmar till  på ytor.” skriver de i rapporten.

Forskarna fann att viruset var spårbart upp till fyra timmar på koppar, upp till 24 timmar på kartong och upp till två till tre dagar på plast och rostfritt stål.

Kan jag bli smittad av coronavirus från saker jag rör?

”Det är fortfarande oklart om så kallad indirekt kontaktsmitta, det vill säga spridning via droppar som landat på ytor eller föremål, har någon betydelse för spridning av covid-19.

Genom att tvätta händerna och undvika att röra vid ansiktet samt att undvika nära kontakt med sjuka människor minskar risken för smitta.” skriver Folkhälsomyndigheten.

 

Hur dödar man coronavirus?

Vad betyder samhällsspridning

Hur dödar man då viruset effektivast? Enligt forskarna ska man torka av den ytan smittan kan finnas på med en rengöring som innehåller mellan 62 och 72 procent etanol. Helst ska ytan torkas av inom en minut från att den besmittats. Rådet gäller främst sjukhus där coronasmittade vårdas.

Annons

Enligt den svenska Folkhälsomyndigheten räcker det med vanliga desinfektionsmedel för att döda coronaviruset. De menar också att det inte är helt klarlagt hur länge viruset överlever utanför kroppen men tillägger att det handlar om en ”begränsad tid” och endast under särskilda betingelser. Det bästa man kan göra för att inte få in eventuella virus i kroppen är att inte röra vid ansiktet, särskilt ögonen och att tvätta händerna ofta med tvål och vatten.

Det här är coronavirus

  • Det finns idag sju coronavirus som kan smitta människor.
  • Fyra av dessa virus orsakar vanlig förkylning.
  • Coronavirusen sars och mers orsakar en allvarliga luftvägssjukdom.
  • I slutet av 2019 upptäcktes det nya coronaviruset 19-nCoV.
  • Det orsakar sjukdomen covid-19 med luftvägssymtom, feber och hosta.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Foto: TT

 

Senaste nytt om Coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Vad är status på smittspridningen, varför är viruset farligare för män än kvinnor och vad är skillnaden mellan vanlig influensa och corona? Här har vi samlat alla artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Annons