Så här gör du din egen handsprit!

05 mar, 2020 
Handsprit har blivit högvaluta och i många butiker gapar hyllorna tomma. Men lugn. Du kan göra din egen handsprit. Här är receptet!
Annons
Fem vanliga frågor och svar om covid-19
Fem vanliga frågor och svar om covid-19

Även om det överlägset bästa sättet att skydda sig mot virus är att tvätta händerna med tvål och vatten vill många ha handsprit som ett komplement. Många använder det också när det inte finns vatten och tvål i närheten. Så det är knappast en slump att handspriten har sålt slut på många apotek.

Men det går faktiskt att göra sin egen handsprit – bara man vet vad, och exakt hur mycket av ingredienserna, den ska innehålla.

Tänk på det här när du gör egen handsprit

Det är dock inget experterna rekommenderar eftersom det är lätt att något går fel, till exempel att den alkohol man väljer inte är stark nog. En annan risk är att den, i fel sammansättning, irriterar huden. Men är det kris, och man går noggrant till väga, kan hemgjord handsprit vara en nödlösning. Det här behöver du känna till, innan du sätter igång:

  • För att en handsprit ska ha en effekt på virus och bakterier bör den ha en alkoholhalt på minst 60 procent. Helst ska den ligga på 60 till 95 procent. Alkohol för desinfektion heter etanol eller isopropylalkohol.
  • Att tvätta händerna med enbart alkohol kan irritera huden. Därför behöver den också innehålla någon form av återfuktare, till exempel aloe vera-gel eller glycerol (finns på apotek).
  • Om man vill, kan man också tillsätta en essentiell olja för att den ska dofta gott. Lavendel, grapefukt eller vanlilj är populära dofter.
Recept.se Nyhetsbrev

Recept på handsprit

Enligt det amerikanska receptet ska man blanda ”2 cups” alkohol med ”1 cup” aloe vera.

Annons

1 cup motsvarar 2,4 deciliter. Häll sedan över det i en pumpflaska.

Här är ett annat recept, som Gefle Dagblad tipsar om:

Blanda 35 cl t-röd (finns på bensinstationen) med 15 cl vatten och 1 cl glycerol.

Skaka ihop ingredienserna. Färdigt.

 

Tänk också på det här:

  • Handsprit fungerar bäst när händerna är rena. Om de är feta, oljiga eller synligt smutsiga blir effekten sämre.
  • Du ska använda så mycket handsprit att du täcker händernas yta med råge. Gnid in den i minst 20 sekunder och låt den sedan torka in av sig själv.

Foto: TT

Läs mer: 

Succéfilmen visar hur du kan skydda dig mot coronaviruset

Fungerar munskydd mot mot coronavirus?

Då ska du tvätta händerna om du vill undvika smitta

Annons