Så får du en (nästan) stressfri semester med barnen

Under barnens långa sommarlov väljer många familjer att åka iväg på semester, antingen i Sverige eller utomlands. Att få en helt stressfri semester är för många småbarnsföräldrar omöjligt och därför gäller det att ha rimliga förväntningar. Försök att minimera stressen och var medveten om att allting inte kan gå som du föreställt dig. Förberedelser på hemmaplan kan dock hjälpa dig att få tid för både avkoppling och njutning.

Här är 8 saker att tänka på inför familjesemestern:

1. Bestäm tillsammans

När ni bestämt er för er destination kan det vara en bra idé att involvera barnen i planeringen. Genom att läsa på om destinationen och bestämma tillsammans ökar chansen att alla kommer vara nöjda med semestern. Låt även alla familjemedlemmar skriva en lista över vad de vill göra på semestern, det gör nästa steg av planeringen smidigare.

Läs också: Resa med barn – 7 smarta knep

2. Planera i förväg

Planera semestern i förväg för att hinna med det mesta ni vill, men glöm inte att lämna luckor i schemat. Alla behöver vila och egentid, gärna på hotellet eller i lägenheten ni hyr. Dessutom är det bra att lämna rum för spontanitet och oförutsedda händelser för att minska semesterstressen.

3. Ha en realistisk budget

Ekonomi är något många stressar över, såväl till vardags som under semestern. Gör en budget, men lämna svängrum för att slippa stressen om en oväntad utgift dyker upp. Genom att boka hel- eller halvpension och förboka biljetter till aktiviteter har du bättre koll på hur mycket ni kommer spendera.

Behöver ni spara in på utgifterna? Bor ni i lägenhetshotell eller hyr en lägenhet kan ni göra måltider hemma och dra ner på matutgifterna. Reser ni flera familjer ihop? Bestäm vem som ska stå för vad eller om alla ska sätta in lika mycket på ett konto som ni använder under semestern.

Läs också: 5 saker du aldrig ska säga till ditt barn

4. Var flexibel

Alla orkar olika mycket och har olika förväntningar, så var beredd på att vara flexibel. Dela upp er om ni är flera vuxna och barn och vill göra olika saker under en dag. Boka inte upp er på aktiviteter varje dag, utan lämna luckor för avkoppling och spontanitet.

5. Spara in tid när ni kan

Att köa och vänta kan skapa frustration hos både vuxna och barn. Kolla upp om det finns förköpsbiljetter som låter er gå förbi kön när ni besöker sevärdheter och nöjesparker.

6. Var förberedd för barnens skull

Barnens energi går upp och ned och som förälder kan man föregå en del bråk genom att vara förberedd. Boka in flera pauser om ni ska köra långt i bil, då får barnen miljöombyte, frisk luft och chansen att springa av sig. Oavsett hur ni färdas är det bra med flera olika typer av underhållning som barnen gillar. Du kan även ta med en liten överraskning till barnen för att höja humöret under resan. Glöm inte heller mellanmål och vatten!

För att bekämpa kladd och bakterier på allmänna transportmedel är det bra att packa med våtservetter och desinficeringsmedel. Reser du med en liten bebis? Ta med ett kit med produkter för att barnsäkra hotellrummet ifall du är orolig för vassa kanter.

Läs också: Lev som ett barn – 9 vanor som ökar ditt välmående!

7. Förbered er för ”det värsta”

Ifall någon blir sjuk eller skadar sig är det skönt att ha koll på försäkringar, var närmaste sjukhus ligger och hur man ska gå tillväga. Förbered dig genom att packa med alla viktiga dokument som kan behövas i nödfall.

8. Lämna jobbet hemma

En semester ska vara just en semester så se till att lämna jobbet hemma. Om du mot förmodan måste kolla dina mejl eller ringa några samtal, gör det på en utsatt tid – både för din och din familjs skull.

Sist men inte minst – kom ihåg att njuta! Semestern är en tid för avkoppling, så försök att inte bry dig om allting inte går som planerat.

Foto: Shutterstock
Inspiration: Huffington Post, Parents.com, Travel Channel

Lär ditt barn om ekonomi – 5 roliga sätt

Läs också: Lär ditt barn om ekonomi – 5 roliga sätt