Rökning kostar världen tusentals miljarder – varje år

Rökning dödar allt fler.

En ny studie från WHO och USA:s nationella cancerinstitut visar att kostnaderna för hälsovård och produktionsbortfall är betydligt högre än vad som kommer in i form av tobaksskatt. 2013-2014 beräknades skatterna ändå dra in cirka 269 miljarder dollar.

Men då rökningens negativa sidor kostar världen över 1000 miljarder dollar (omkring 9000 miljarder kronor) varje år – så hamnar mellanskillanden på nästan 800 miljarder dollar.

Läs också: Sluta röka – och bli lyckligare

”Antalet tobaksrelaterade dödsfall beräknas öka från ungefär 6 miljoner årligen till ungefär 8 miljoner årligen 2030, med mer än 80 procent av dem i låg- och medelinkomstländer”, beräknas det i studien. En dyster framtidsprognos.

Enligt hälsoexperter är tobaksanvändning den enskilt största förebyggesbara dödsorsaken i världen.

Läs också: Forskare: Rökning hjälper inte mot fetma

Studien pekar på att kostnaderna kommer att öka, och att regeringarna i världen inte gör tillräckligt för att minska rökandet.

”Regeringars rädsla för att tobakskontroll kan få en negativ ekonomisk effekt rättfärdigas inte av bevisen. Vetenskapen är tydlig; tiden för handling är nu”, står det.

Mindre än en miljard dollar har världens regeringar lagt på tobakskontroll under 2013 och 2014, enligt en uppskattning från WHO.

Källa: Dagens medicin, SVT

Foto: Thinkstock

Sluta röka utan att gå upp i vikt – 5 tips!

Det finns många anledningar att sluta röka. Att hamna i klimakteriet för tidigt är en av dem.

Läs också: Sluta röka utan att gå upp i vikt – 5 tips!

Utvald läsning