SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Rökning kostar världen tusentals miljarder – varje år

12 jan, 2017 
Rökning dödar allt fler.
Rökningens baksidor kostar världen 1000 miljarder dollar om året, och dödsfallen beräknas öka med två miljoner årligen till 2030, visar en ny studie från WHO.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En ny studie från WHO och USA:s nationella cancerinstitut visar att kostnaderna för hälsovård och produktionsbortfall är betydligt högre än vad som kommer in i form av tobaksskatt. 2013-2014 beräknades skatterna ändå dra in cirka 269 miljarder dollar.

Men då rökningens negativa sidor kostar världen över 1000 miljarder dollar (omkring 9000 miljarder kronor) varje år – så hamnar mellanskillanden på nästan 800 miljarder dollar.

Läs också: Sluta röka – och bli lyckligare

”Antalet tobaksrelaterade dödsfall beräknas öka från ungefär 6 miljoner årligen till ungefär 8 miljoner årligen 2030, med mer än 80 procent av dem i låg- och medelinkomstländer”, beräknas det i studien. En dyster framtidsprognos.

Enligt hälsoexperter är tobaksanvändning den enskilt största förebyggesbara dödsorsaken i världen.

Läs också: Forskare: Rökning hjälper inte mot fetma

Studien pekar på att kostnaderna kommer att öka, och att regeringarna i världen inte gör tillräckligt för att minska rökandet.

”Regeringars rädsla för att tobakskontroll kan få en negativ ekonomisk effekt rättfärdigas inte av bevisen. Vetenskapen är tydlig; tiden för handling är nu”, står det.

Mindre än en miljard dollar har världens regeringar lagt på tobakskontroll under 2013 och 2014, enligt en uppskattning från WHO.

Källa: Dagens medicin, SVT

Foto: Thinkstock

Sluta röka utan att gå upp i vikt – 5 tips!

Det finns många anledningar att sluta röka. Att hamna i klimakteriet för tidigt är en av dem.

Läs också: Sluta röka utan att gå upp i vikt – 5 tips!

Annons