Studie: Rökning mångdubblar risken att dö av corona

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Att rökning är bland det sämsta du kan göra för sin hälsa är känt sen länge. Inte bara ökar det risken för flera cancerformer, som lungcancer, och luftvägssjukdomar som KOL – dessutom har rökare har sämre immunförsvar generellt.

Och i den rådande coronapandemin är det sista vi vill ha ett dåligt immunförsvar.

Redan tidigare har man spekulerat i att rökare skulle kunna slås hårdare av coronasjukdomen covid-19 än många andra, även om de inte räknas som en riskgrupp. Doktor Mikael Sandström är en som uttalat sig, vid ett inslag i Nyhetsmorgon:

– Rökare! Har man inte slutat förr så ska man väl sluta nu? Motivationen kan ju inte bli högre! sa han då.

Nu visar en ny, liten studie som gjorts på covid-19-patienter i Kina att sambandet mellan dödlighet till följd av coronaviruset och rökning är större än man tidigare trott.

Covid-19 och rökning

I studien deltog 78 patienter som insjuknat i covid-19, och resultaten visade att den som är eller har varit rökare kunde ha upp till 14 gånger så stor risk att dö i covid-19 som ickerökare.

– Det kan bero på att de hade rökrelaterade sjukdomar från början, till exempel KOL. Forskningen är i sin linda, men varningslampan tänds, säger Matz Larsson, överläkare vid hjärt-lung-fysiologiska kliniken på Universitetssjukhuset Örebro, till Aftonbladet.

Resultatet förvånar honom inte – tidigare forskning kring influensa och rökning har visat samma sak. Rökning har en stor effekt på innumförsvaret, menar han.

Det bästa man kan göra för att skydda sig mot coronaviruset är alltså att sluta röka, om man är rökare. Enligt Matz Larsson mår hjärtat bättre efter bara några dagar utan cigaretter.

– Jag är förvånad att man inte tagit upp detta mer i diskussionerna, säger han.

Varför blir rökare sjukare av coronaviruset?

En annan studie, som ännu inte blivit referensgranskad, visar att orsaken till att rökare drabbas hårdare beror på att deras lungor har fler ”ingångar” för viruset.

Coronaviruset måste fästa på så kallade ACE2-receptorer som finns på cellerna i bland annat våra lungor och luftvägar, för att kunna injicera cellerna med sitt DNA och kunna fortplanta sig i kroppen. Och enligt studien har rökare betydligt fler ACE2-receptorer i lungorna än andra, vilket då skulle göra dem mer mottagliga för viruset.

Klicka här om du vill ha hjälp att sluta röka!

Källa: Aftonbladet, Live Science   Foto: TT

LÄS MER:

Experten: Risken att smittas av corona utomhus är liten

Corona: Gemensamma nämnaren bland italienska offren

Ny undersökning: Många äldre väljer att inte isolera sig – trots risken för corona

Senaste nytt om coronaviruset och covid-19:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Gör ett självskattningstest för covid-19, läs senaste nytt om coronaviruset och ta del av fördjupningar med ledande experter. Här har vi samlat artiklar om coronaviruset:

Coronaviruset SARS-CoV-2

Redaktionens tips
Dela på: