HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Regeringens förslag ger ofrivilligt barnlösa nytt hopp

07 feb, 2018 
Redan nästa år kan det bli verklighet – att få assisterad befruktning utan genetisk koppling från någon av föräldrarna. Så ser ett nytt lagförslag från regeringen ut.
Annons

Förslaget innebär att man ska slopa kravet på genetisk koppling till minst en av föräldrarna, när det handlar om assisterad befruktning.

– I takt med att attityder i samhället utvecklas, moderniseras och förändras, så förändrar vi också lagstiftningen. Tekniken finns och vi upplever att det här kommer att göra det bättre för många som längtar efter barn, säger socialminister Annika Strandhäll (S) till Ekot.

Läs också: 9 udda saker som kan göra dig ofrivilligt barnlös

Idag är det förbjudet att utföra en så kallad assisterad befruktning utan att antingen spermier eller ägg kommer från någon av de blivande föräldrarna.

Regeringen ska torsdagen den 7 januari ha formulerat ett förslag som ska skickas till lagrådet. Med lite tur kan lagändringen börja gälla redan i januari 2019.

Läs också: Livscoachens råd till ofrivilligt barnlösa par

– Det gör ju det möjligt att utanför kroppen, utan genetisk koppling till könsceller, få en möjlighet att bli föräldrar, så det här kommer att göra skillnad för de par som är barnlösa i dag, säger Heléne Fritzon (S), biträdande justitieminister, till Ekot.

Enligt regeringens förslag måste barnet sedan få veta hur det har kommit till, och behandlingen ska kunna ske vid flera vårdinrättningar, inte enbart på universitetssjukhus.

Källa: Sveriges Radio  Foto: IBL

Annons