SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Rätt fett till barnen kan förbättra deras läsförmåga

30 jan, 2017 
Omega-3 ger barn bättre läsförståelse.
Tillskott av Omega-3 och Omega-6 gjorde att barnen i den svenska studien blev bättre på att läsa.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att äta mat rik på Omega-3 och Omega-6 kan vara en väg till starkare läsmuskler. Det visar en nyligen gjord studie vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

I studien fick 154 barn mellan nio och tio år bli testade i läshastighet, ordförståelse och förmågan att läsa nonsensord. Under tre månader fick de tillskott i form av kapslar med Omega-3 och Omega-6, eller ett placebopiller.

Efter tre månader kunde man redan se att de barn som fått tillskott av fettsyrorna blivit bättre på att läsa. Framförallt var det förmågan att läsa ett påhittat ord högt med rätt uttal (fonologisk avkodning), samt att läsa en rad med bokstäver snabbt (visuell förmåga).

Läs också: Gravid – vilka vitaminer ska man äta?

Barn som hade problem med uppmärksamheten var de som gynnades mest.

– Vår moderna kost innehåller relativt lite Omega-3, vilket man tror kan ha negativ effekt på våra barn när det gäller inlärning, läsförmåga och uppmärksamhet, säger Mats Johnson, överläkare och forskare på Gillbergcentrum vid Sahlgrenska.

Det finns andra studier som pekar på att dess fettsyror kan vara viktiga för signalöverföringen mellan nervcellerna och för att reglera signalsystem i hjärnan.

Bästa källorna till Omega-3 och -6 är enligt Livsmedelsverket fet fisk, alger, vegetabiliska oljor, valnötter och sesamfrön.

Källa: Modern Psykologi nr 11/2016

Foto: Thinkstock

 

Lätt mjölk kan leda till högre BMI hos barn

mjölk

Läs också: Lätt mjölk kan leda till högre BMI hos barn

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons