FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Varför är jag så hård mot mig själv?

22 apr, 2022 
äldre kvinna i spegeln
I varje nummer av MåBra svarar psykologen Anna Bennich Karlstedt på läsarnas frågor om psykologi och relationer. Den här månaden handlar det om självkritik och höga krav.
Annons

Fråga: Jag är en kvinna på snart 60 år som alltid haft väldigt höga krav på mig själv, men senaste åren har det bara blivit värre. Jag tror att det hänger ihop med att jag fått barnbarn. Jag vill så gärna vara en perfekt mormor/farmor, men det gör att jag nästan ställer helt orimliga krav på mig själv när jag träffar barnbarnen. Och jag märker att detta smittar av sig på andra tillfällen. Hur kan jag bli snällare mot mig själv?

Svar: Hej!

Det låter verkligen besvärligt att de höga krav du haft som följeslagare genom livet har eskalerat den senaste tiden. Att ha höga krav på sig själv är inte alltid något dåligt, men för en del människor blir kraven alldeles orimliga och ofta omöjliga att uppnå. Det brukar leda till ständig oro och ångest. Eftersom perfekt inte finns i verkligheten är risken hög för en upplevelse av ständiga misslyckanden.

Det som är bra när jag läser din beskrivning är att du är medveten om att det här är ett problem, och något du inte vill efterleva. Du har också gjort en analys av vad som triggat den här perfektionismen extra mycket de senaste åren. Här har du redan kommit en bit på väg emot en förändring.

Annons

Gör saker mindre perfekt

Arbetet med att minska orimligt höga krav handlar till stor del om att lära sig stå ut med att göra saker mindre perfekt. Vad kan du observera att du gör för att leva upp till ”perfekt farmor”? Skriv ner de sakerna på en lista, och börja sedan träna på att göra dem lite mindre bra. Om man utmanar sina problembeteenden så brukar man kunna ”lära om” med tiden. Det sker eftersom man märker att det inte händer någon stor katastrof.

Det framgår inte i ditt brev vad det är du gör, men några exempel på utmaningar skulle kunna vara:

Minska ner på aktiviteter du planerat göra med dem, byt ut en emot att bara vara hemma och kolla barnprogram. Baka kakor och bränn dem lite i kanterna eller ge dem lite konstig form. Glöm bort något. Kom lite sent. Läs två böcker vid läggdags men skippa den tredje. Säg nej till något de vill göra.

8 Enkla saker som boostar din självkänslaBrand logo
8 Enkla saker som boostar din självkänsla

Träna i små steg på att sänka dina krav

Träna i små steg på att utmana dina orimliga krav. Du kan börja med det som känns minst ångestväckande och långsamt öka svårighetsgraden. Du kommer upptäcka att de fortfarande tycker om sin farmor, att det – och du – räcker ändå, trots att du kapar några av topparna. Fortsätt utforska, vad är en good enough nivå? Vad skulle du själv tycka var det viktigaste i en farmors-relation? Om du landar i att du själv skulle vara nöjd med en farmor som visar dig nyfikenhet, är närvarande, ger kärlek och tid (vilket är några av de viktigaste sakerna för att bygga goda relationer) så kanske du kan släppa på en del av dina ansträngningar.

Annons

Testa och utvärdera efteråt. Om det känns svårt att göra på egen hand finns bra hjälp och stöd att få. Psykologisk behandling vid perfektionism och för högt ställda krav har goda resultat, nu finns även internetbaserad sådan. Kom ihåg att även små förändringar kan leda till ganska stora effekter i vardagen. Finns kramar i en soffa behövs inte sju sorters hembakta kakor.

/Anna

Anna Bennich Karlstedt är psykolog, psykoterapeut, föreläsare och författare. Har du frågor om psykologi och relationer? Mejla till [email protected]

Fler frågor till Anna Bennich hittar du här.

Foto: TT

Annons